Su kuo dera Panettone? Gėrimų derinimo rekomendacijos
Paskelbta: 2025-11-04
Panettone – itališkas Kalėdų simbolis
Panettone – minkštas, kvapnus itališkas pyragas, be kurio neįsivaizduojamos šventės Italijoje. Kildintas ilgu natūralaus raugo procesu, pyragas pasižymi puria tekstūra, sviestiniu skoniu ir gaiviais cukatų bei razinų akcentais. Ši Milane gimusi kalėdinė tradicija šiandien paplitusi po visą pasaulį – panettone dovanojamas, juo dalijamasi prie kavos ar putojančio vyno taurės, o kiekvienas kąsnis primena itališką dosnumą, šilumą ir šeimos susibūrimus per Kalėdas.
Panettone ir putojantis vynas
Klasikinis itališkas derinys – panettone ir Prosecco. Saldžiai sviestinė pyrago tešla su džiovintais vaisiais ir cukatais puikiai subalansuojama proseko gaiva, smulkiais burbuliukais ir subtiliu rūgštingumu. Šis derinys neužgožia nei vyno, nei deserto – atvirkščiai, pabrėžia jų aromatus ir tekstūras. Todėl italai dažnai užbaigia Kalėdų vakarienę būtent šiuo duetu – lengvu, elegantišku ir šventiškai spindinčiu. Rekomenduojame išbandyti su šiais prosekais:
Putojantis sausas
Follador El Brolo Brut Prosecco Treviso DOC
- 
                        
                            
Italija
 - Venetas/Prosecco Treviso DOC
 - 
                
                
- Glera - 100%
 
 - 
                
                
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
 
 - 0,75 L 11,5%
 
- 
                        
                            
Italija
 - Venetas/Prosecco di Valdobbiadene Superriore DOCG
 - 
                
                
- Glera - 100%
 
 - 
                
                
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
 
 - 0,75 L 11,5%
 
Putojantis sausas
Andreola Nazzareno Pola Etichetta del Fondatore Dirupo Valdobbiadene Superiore Rive di Santo Stefano Extra Dry
- 
                        
                            
Italija
 - Venetas/Prosecco di Valdobbiadene Superriore DOCG
 - 
                
                
- Glera - 90%
 - Bianchetta - 5%
 
 - 
                
                
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
 
 - 0,75 L 11,5%
 
Saldeiji ir desertiniai vynai su panettone
Panettone natūralus saldumas, sviestinė tešla ir vaisių aromatai puikiai dera su saldžiaisiais ir desertiniais vynais, nes jų likutinis cukrus ir švelni rūgštis sukuria subalansuotą skonio harmoniją. Tokie vynai sustiprina džiovintų vaisių, vanilės ir karamelės natas, tuo pačiu pabrėždami panettone purumą. Saldusis vynas ne tik papildo, bet ir pratęsia deserto pojūtį burnoje.
Išbandykite Kracher Cuvée Auslese 2023 iš Burgenlando – elegantiškai vaisišką ir subtiliai saldų, Antech Doux et Fruité Méthode Ancestrale iš Langedoko – gaivų, lengvai putojantį, bei Clos Uroulat Jurançon 2021 – sodrų ir egzotiškai aromatingą vyną iš Pietvakarių Prancūzijos.
Saldusis saldus
Kracher Cuvée Auslese 2023 0.375L
- 
                        
                            
Austrija
 - Burgenlandas
 - 
                
                
- Chardonnay
 - Welschriesling
 
 - 
                
                
- Vaisiškas saldusis
 
 - 0,375 L 9,5%
 
Putojantis saldus
Antech Doux et Fruité Méthode Ancestrale Blanquette de Limoux AOP
- 
                        
                            
Prancūzija
 - Langedokas-Rusijonas/Blanquette De Limoux AOC
 - 
                
                
- Mauzac - 100%
 
 - 
                
                
- Saldus, lengvas, vaisiškas putojantis
 
 - 0,75 L 6,5%
 
Baltasis saldus
Clos Uroulat Jurancon 2021
- 
                        
                            
Prancūzija
 - Pietvakariai/Jurancon Sec AOC
 - 
                
                
- Petit Manseng - 100%
 
 - 0,75 L 13,5%
 
Stiprieji gėrimai – modernus pasirinkimas
Šiuolaikinės interpretacijos panettone derina su stipresniais gėrimais – grappa ar džinu. „Poli Distillerie“ sukūrė unikalius panettone su grapos („Grappolone“) ar džino („Ginettonne“) kremu, todėl ir taurė šių gėrimų prie pyrago tampa natūraliu deriniu.
Kava – paprastas, bet nepriekaištingas derinys
Nors vynas ir stiprieji gėrimai suteikia panettone rafinuotumo, italai dažnai šį pyragą valgo ir su kava. Švelnus sviestinis panettone skonis ir saldūs vaisių niuansai idealiai papildo kavos kartumą, sukurdami subalansuotą, jaukų skonio kontrastą. Italai dažnai valgo panettone pusryčiams ar popietės metu, mirkydami gabalėlį į espresso ar cappuccino – paprastas, bet tikrai šventiškas ritualas, kuris kvepia Kalėdomis.
Atraskite savo panettone derinį
Kiekvienas panettone skonis atsiskleidžia kitaip, priklausomai nuo pasirinkto gėrimo. Nesvarbu, ar renkatės burbuliukus, saldesnį desertinį vyną, ar derinate su stipriuoju gėrimu – pasirinktas derinys visada taps ypatinga Jūsų Kalėdų akimirka.