Raudonasis sausas
Vienas įdomiausių natūralaus stiliaus Beaujolais vynų, išsiskiriantis sodriais vaisiais, grakščia minerališka struktūra ir lengvumu. Elegantiškas ir energingas raudonasis vynas iš prestižinės Morgon apeliacijos, gaminamas iš senų ‘Gamay’ vynmedžių, augančių granitinėse šlaito vietovėse. Vyno filosofija – minimalus įsikišimas, leidžiant vynuogėms ir dirvožemiui atsiskleisti.
Aromate ryškėja sodrios raudonos uogos – vyšnios, avietės, juodieji serbentai – kartu su gėliškumu ir subtiliais žolelių bei granitinės uolienos minerališkumo atspalviais. Burnoje vynas yra vidutinio kūno, su ryškia rūgštimi, švelniai tvirta taninų struktūra ir ilgu, elegantišku poskoniu, kuriame susilieja juodųjų uogų gaiva ir švelnus dūmo prieskonis.
Vynuogės auga granito dirvožemyje – tai suteikia vynui struktūros, energijos ir tikro terroir atspindžio.
Derlius skinamas rankomis, fermentacija vykdoma su sveikomis kekėmis (whole-cluster) karbonine maceracija, naudojant natūralias mieles, be filtracijos ir be perteklinių sulfitų. Vynas brandinamas senose ąžuolo statinėse.
Patiekite 14–16 °C temperatūroje su ant žarijų kepta jautiena ir pipirų padažu, grilinta laukine antimi su vyšnių padažu arba brandintu kietuoju sūriu su migdolais.
Marcel Lapierre vardas yra vienas iš kertinių ne tik Morgon apeliacijoje, bet ir visame Božolė regione. Perėmęs vyninę iš savo tėvo, Marcelis netrukus pradėjo sekti garsaus vyndario ir chemiko Jules’io Chauvet mokymais. Jis dar XX a. viduryje propagavo natūralią vyndarystę, atsisakant pesticidų ir herbicidų, ir skatino dirbti su sveikomis vynuogėmis bei minimalia intervencija rūsyje.
Marcelio filosofija greitai subūrė bendraminčius – kartu su trimis kitais panašiai mąstančiais vyndariais jis tapo garsiojo (nors oficialiai neegzistuojančio) klubo „The Gang of Four“ nariu. Šis judėjimas atgaivino Božolė regiono reputaciją, ilgą laiką buvusią susietą su pigiu, skubiai pagaminamu Beaujolais Nouveau, ir grąžino jam vietą tarp aukštos kokybės Prancūzijos vynų.
Po netikėtos Marcelio mirties 2010 metais vyninės valdymą perėmė jo vaikai Camille ir Mathieu, toliau puoselėdami tėvo viziją. Ūkis dirba pagal biodinaminius ir ekologiškus principus, o vyninėje laikomasi minimalaus įsikišimo filosofijos – fermentacija vyksta natūraliai, be pridedamų mielių, o sulfitai naudojami itin saikingai.
Vyno stilius
Marcel Lapierre vynai garsėja natūralumu, tyrumu ir išraiškingu ‘Gamay’ vynuogių charakteriu. Tai šilti, vaisiški, bet kartu rafinuoti vynai, puikiai atspindintys Morgon terroir.
Prestižiniai vynuogynai
Ūkis dirba su senais ‘Gamay’ vynmedžiais Morgon apeliacijoje, iš kurių kai kuriems daugiau kaip 60 metų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Vynai fermentuojami natūraliai, naudojant angliarūgštinę maceraciją ir natūralias mieles. Brandinimas vyksta didelėse naudotose ąžuolo statinėse, kad būtų išsaugotas šviežias vaisių charakteris.
Marcel Lapierre vynai yra malonūs gerti jauni dėl savo ryškaus vaisiškumo, tačiau turi potencialą gražiai bręsti 5–10 metų, įgaudami daugiau kompleksiškumo ir rafinuotumo akcentų.