Raudonasis sausas
Bocca d'Orzo su gretimu San Lorenzo rajonu visada buvo vertinamas kaip vienas svarbiausių Etnos vietovių. Po 1981 metų Etnos išsiveržimo pusšimčio vyndarių vynuogynai buvo užlieti lava, palaukę, kol lava atvės, vyndariai užvertė ją tonomis žemės vėl ir pasodino vynmedžius, tikėdamiesi atgauti savo vynų praeities didybę. 2017 m. Terre Nere ūkio savininkai atrado gerai paslėptą „salą“,kuri kažkokiu būdu buvo išgelbėta nuo lavos ir joje paskutinis stebuklingai išlikęs Bocca d'Orzo vynuogynas. Prie įsigyto vynuogyno pavadinimo nuspręsta pridėti sicilietišką epitetą „dagala“, kuris reiškia „sala“ arba vyno kalba – Clos atitikmuo. Pirmasis 2019 metais pagamintas derlius buvo išpilstytas 2021 m.
Šiaurinėje Etnos vulkano papėdėje atskirame 0,5ha ploto vynuogyne 70-80 metų vynmedžiai auga vulkano, pemzos sumaišytos su bazaltu ir smėliu dirvožemyje. Sulčių fermentacija vykdyta kontroliuojamoje temperatūroje (28-30°C), vėliau vynas 14 mėn. brandintas prancūziško ąžuolo ir vieną mėn. metalo statinėse. Rubino spalvos vynas kvepia nokiomis vyšniomis, granatais, figomis, bijūnais, raudonėliu. Elegantiškas, kompleksiškas, subalansuotas, švelnių taninų.
Per vynmetį pagaminama apie 1000 butelių.
Tiekti 18- 20° C prie lazanijos, picos, paukštienos, traškios kiaulienos, vytinto kumpio.
Tenuta delle Terre Nere – prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant šiaurinių Etnos ugnikalnio šlaitų, apie 600–1 000 m aukštyje, netoli Randazzo miestelio. Įkurta 2002 m. žinomo Italijos vyno ambasadoriaus Marco de Grazia, ji tapo viena pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurių filosofija paremta šio unikalaus terroir išraiška. Vulkaninės kilmės dirvožemiai, turtingi mineralais, suteikia vynams ypatingą charakterį, o ekologiška praktika bei kruopštus rankinis darbas užtikrina jų autentiškumą ir aukščiausią kokybę.
Tenuta delle Terre Nere vynai garsėja savo elegancija, subtilumu ir minerališkumu, dažnai vadinami Burgundiško stiliaus Sicilijos vynais.
Raudonieji vynai – gaminami daugiausia iš ‘Nerello Mascalese’ su nedidele ‘Nerello Cappuccio’ dalimi. Jie pasižymi išraiškingais raudonųjų vaisių aromatais, subtiliomis prieskonių ir žolelių natomis, švelniais taninais bei minerališku, ilgai išliekančiu poskoniu. Dažnai lyginami su ‘Pinot Noir’ dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Baltieji vynai – pagrįsti ‘Carricante’ vynuogėmis, jie išsiskiria gaivumu, citrusinių vaisių ir baltų gėlių natomis, elegantišku minerališkumu ir preciziška rūgštimi.
Vienas didžiausių vyninės išskirtinumų – „cru“ filosofija. Tenuta delle Terre Nere buvo viena pirmųjų Etnos regione, pradėjusių atskirai gaminti vynus iš pavienių vynuogynų. Kiekvienas jų turi savitą charakterį ir išraišką: Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kiti. Šie sklypai atspindi didžiulę Etnos dirvožemių įvairovę ir leidžia sukurti itin rafinuotus, kompleksiškus vynus.
Tenuta delle Terre Nere vynai brandinami naudojant subtilų ąžuolo statinių poveikį, kuris praturtina struktūrą, bet neužgožia terroir autentiškumo. Etna Rosso ir Etna Bianco skirti mėgautis jauni, kai ryškiausiai atsiskleidžia vaisiškumas ir gaiva. Tuo tarpu „cru“ raudonieji vynai pasižymi ilgu brandinimo potencialu – laikui bėgant jie tampa dar sudėtingesni, atskleisdami visą Etnos terroir gilumą ir rafinuotumą.