Koks yra aukštos kokybės šampanas
Paskelbta: 2021-08-02
„Louis Roederer Collection 242“ belaukiant
„Louis Roederer” vyndarys Jean-Baptiste’as Lécaillonas atskleidė, kaip vyninė gamino savo naująjį šampaną, nuo šių metų rudens pakeisiantį nevintažinį „Brut Premier“. „Amžinasis“ rezervas, konkrečių derliaus metų pagrindas, mažesnis dozažas, daugiau vyno, brandinto ąžuolo statinėse – tai tik keletas dalykų, dėl kurių tikimasi dar aukštesnės kokybės vyno nei iki tol gamintasis.
Nesunku suklysti aiškinantis, koks yra aukštos kokybės šampanas. Žinomas vardas, patinkantis stilius, gera kaina dažnai yra rinkodaros rezultatas, tačiau nebūtinai susijęs su kokybe, kaip ją supranta vyndariai ir vyno ekspertai. Tačiau mes norime aukščiausios kokybės šampano! Todėl naudinga žinoti, kaip tokia kokybė gimsta. „Louis Roederer“, kaip ir daugelis kitų istorinių gamintojų nebūna linkę atskleisti visų savo šampano gamybos detalių. Todėl tai, ką apie naujojo gaminio „Collection 242“ gimimą sužinojome iš Jean-Baptiste‘o Lécaillono, yra naudinga žinoti ne tik šių namų gerbėjams.
2021 m. liepos 20 d. „Louis Roederer“ vyndarys Jean-Baptiste’as Lécaillonas pranešė, kad vyninė nutraukia savo nevintažinio „Brut Premier“ gamybą ir vietoj jo jau rugsėjo mėnesį atsiras aukštesnės kokybės multivintažinis „Collection 242“, pavadintas pagal metus, skaičiuojamus nuo vyninės įkūrimo 1776 metais.
Kasmet keisis „Collection“ numeris
Jo pagrindą sudarys tam tikrų metų vynas, todėl kasmet keisis ir „Collection“ numeris, ir vyno skonis. Vyninė nebesieks visomis išgalėmis kasmet išlaikyti vienodo skonio, kaip darė anksčiau, o stengsis atskleisti kiekvienų derliaus metų ypatybes. „Collection 242” sudėtyje – 56 proc. 2017 m. vyno. Naujoji numeracija primins analogišku principu nuo 2000 m. daromą „Jacquesson“ seriją „700“ ir 2015 m. pradėtą „Krug Grande Cuvée“ seriją „160+“.
„Amžinasis“ rezervas
Naujojo vyno ašį nustatys ir daugiau išraiškos, kompleksiškumo, prieskoniškumo vynui suteiks naujasis cuvée, vadinamas „amžinuoju“ rezervu (liet. réserve perpetuelle), – didelėje talpoje laikomas skirtingų derlių, pradedant 2012 metais, mišinys, kuris kaip solera kasmet bus atšviežinamas naujojo derliaus vynu. „Collection 242“ vyne „amžinasis“ rezervas sudarys 34 proc. Jame bus lygiomis dalimis sumaišytas 2012–2016 m. derliaus vynas. Anot pono Lécaillono, maišytas „amžinasis“ rezervas geriau padeda išlaikyti vyno gaivumą nei atskirose talpose laikomas skirtingų metų vynas. Rinkdamiesi vyną, kuris pateks į „amžinąjį“ rezervą, vyndariai ieškojo terroir, kuriame geriau išsilaiko rūgštis. Todėl vynas bus gaivesnis. Natūralu, kad jo skonis kasmet keisis, keisdamas ir „Collection“ skonį.
Daugiau ąžuolo
Be 2017 m. ir 2012–2016 m. vyno, „amžinojo“ rezervo vyne bus 10 % rezervinio vyno (2009, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 m. derliai), brandinto ąžuolo statinėse. „Brut Premier“ jo buvo 6 proc. Dozažo sumažės šeštadaliu – nuo 9 iki 8 g/l.
Jean-Baptiste‘as Lécaillonas pabrėžė, kad vieną vyną pakeisdami kitu jie demonstruoja naują filosofiją, kitą požiūrį, kuris, viena vertus, yra išėjimas į visišką nežinomybę, kita vertus, nebereikalaus aukoti labai gerų derliaus metų vyno vardan stiliaus nuoseklumo, būdingo „Brut Premier“. Jis prisiminė 2002 metus, kai vynas buvo neįtikėtinai geras, tačiau jį teko skiesti mažiau gaivos ir mažiau išraiškos turinčiu rezerviniu vynu. Po to buvo pradėta ieškoti kelio, kuris padėtų išvengti tokios nevykusios situacijos. Vyno gaivumas buvo ir išlieka vyninės tikslas, o dėl jo šylančio klimato laikais jau reikia pakovoti.1986 metais, pradėjus gaminti „Brut Premier“, svarbiausias tikslas buvo siekti kuo geresnio nokumo. „Louis Roederer“ valdo 240 ha vynuogynų ir taip patenkina 75 % savo žaliavos poreikio. Visi vynuogynai yra prižiūrimi ekologiškai arba laikantis biodinamikos principų. Todėl derlingumas apie 20 proc. mažesnis, o rūgšties ir skonio koncentracija didesnė, palyginti su konvencine žemdirbyste.
„Collection 242“ faktai
- 42 % ‘Chardonnay‘, 36 % ‘Pinot Noir‘, 22 % ‘Meunier‘
- 34 % „amžinojo“ rezervo (2012, 2013, 2014, 2015 ir 2016)
- 10 % reservinio ąžuolo statinėse brandinto vyno (2009, 2011, 2013, 2014, 2015 ir 2016)
- 56 % 2017 m. derliaus vyno.
- Malolaktinis virsmas: 34 %.
- Dozažas: 8 g/l
- Pasirodymo rinkoje data: 2021 m. rugsėjis
Parengė Arūnas Starkus