Raudonasis sausas
2021-ieji tai epinio derlius metai. Vynas įspūdingo sudėtingumo ir subtilumo kol kas išlieka drovus ir jam prireiks dar kelerių metų brendimo butelyje, kol visa jo puokštė atsivers. Vynas tvirtos struktūros, verdančios energijos, šiltas, lengvai taniniškas daromas iš jauniausiųjų (nuo 5 iki 10 metų) 'Sangiovese' vynmedžių derliaus. Tai bazinis vyninės vynas, kuris 12 mėnesių brandintas Slavonijos ąžuolo statinėse. Vynas pasiruošęs vartojimui ir dabar. Vyšnių, slyvų, gervuogių, cinamono, cukruotų apelsinų, gvazdikėlių, čiobrelių, pomidorų lapų aromatų.
Ilgas vyno brandinimo potencialas.
Patiekti 16-18 °C temperatūros prie žvėrienos patiekalų, jautienos didkepsnių.
Retas atvejis, kai visos vyno kategorijos ištakos gali būti atsektos iki vieno žmogaus, bet „Brunello di Montalcino“ istorija prasidėjo būtent nuo Ferruccio Biondi-Santi, kuris XIX a. pabaigoje sukūrė pirmąjį šio stiliaus vyną. Jo darbas ir vizija tapo kertiniu akmeniu ne tik Toskanos, bet ir visos Italijos vyndarystėje. 1888 m., remdamasis „Barolo“ pavyzdžiu, Ferruccio pagamino pirmąjį Brunello – 100 % ‘Sangiovese Grosso’ vyną, tuo metu revoliuciniu laikytą sprendimą, kai visa Toskana dar derino kelias veisles viename vyne.
Šiandien vyninei vadovauja Jacopo Biondi-Santi, Ferruccio proproanūkis ir jau septintosios vyndarių kartos atstovas. Jis laikosi daugiau nei šimtmetį puoselėjamų tradicijų, gamindamas išskirtinai ilgai bręstančius, elegantiškus vynus. Biondi-Santi ūkis yra įsikūręs Montalčino kalvos viršūnėje, jiems priklauso apie 25 ha istorinių vynuogynų, o dauguma regiono ‘Sangiovese Grosso’ vynuogynų buvo užsodinti klonais iš šios vyninės plantacijų.
Vyno stilius
Biondi-Santi vynai garsėja ilgaamžiškumu, rafinuotumu ir nepaprasta struktūra. Jų elegantiškas, klasikinis stilius išlaikytas per daugiau nei 100 metų – tai vynas kolekcininkams ir brandos vertintojams.
Prestižiniai vynuogynai
Biondi-Santi valdo vienus iš vertingiausių Montalčino vynuogynų, įsikūrusių aukščiausiose ir vėsiausiose apeliacijos vietose. Tarp jų:
Dėl aukštesnės altitudės ir vėsesnio klimato vynuogės sunoksta lėtai, o derlius paprastai renkamas anksčiau nei kitose ūkio vietose – taip išlaikomas natūralus rūgštingumas ir aromatinis grynumas.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Brunello di Montalcino fermentuojamas nerūdijančio plieno talpose, naudojant ilgą maceraciją, kad būtų išgauta maksimali struktūra ir spalva. Riserva versija fermentuojama ąžuolo statinėse, o visi vynai brandinami didelėse slavoniško ąžuolo statinėse.
Biondi-Santi vynai pasižymi išskirtiniu brandos potencialu – klasikiniai Brunello gali bręsti 20, 30 metų ar net ilgiau. Jie puikiai atsiskleidžia laikui bėgant, išlaikydami eleganciją, balansą ir aromatingumą . Ne veltui šie vynai laikomi „itališko vyno Rolls Royce“.