Putojantis sausas
IŠANKSTINĖ PREKYBA - ŠAMPANAS VYNO KLUBĄ PASIEKS GRUODŽIO MĖNESIO VIDURYJE
Itin reta šampano išraiška iš vieno gerbiamiausių grower Champagne namų, garsėjančių savo giliu terroir supratimu ir natūralios vyndarystės filosofija. Egly-Ouriet rožiniai šampanai gaminami tik iš Grand Cru sklypų Ambonnay, Bouzy ir Verzenay apylinkėse – tai vietos, kur ‘Pinot Noir’ pasiekia ryškiausią savo intensyvumo ir elegancijos derinį.
Taurėje atsiveria gundantys laukinių braškių, aviečių, vyšnių ir raudonųjų serbentų aromatai, subtiliai papildyti rožių žiedlapių, granatų, citrusų žievelių, skrudintos brioche ir švelnaus migdolų tono. Aromatas – gilus, jausmingas ir labai preciziškas, išlaikantis tai, kas būdinga Egly-Ouriet: švarą, tikslumą ir minerališką stuburą.
Burnoje šampanas sodrus, bet elegantiškai struktūruotas: švelniai kreminė tekstūra, smulkūs ir ilgai išliekantys burbuliukai, raudonųjų vaisių sultingumas ir subtilios autolizės natos. Skonyje dera braškės, avietės, apelsinai, lengvas pipiriškumas ir ryškus kreidos minerališkumas, suteikiantis įtampos akcentų. Rūgštis tiksli ir gaivi, o poskonis – ilgas, sausas, rafinuotai sūrus ir vaisiškai švarus.
Cuvée sudaryta iš 70 % ‘Pinot Noir’ ir 30 % ‘Chardonnay’, o spalvai ir papildomai struktūrai suteikti pridedama nedidelė dalis (apie 4–5 %) Grand Cru raudonojo vyno. Tai suteikia šampanui Burgundiją primenančios gylio išraiškos, kuri yra vienas Egly-Ouriet rožinių vizitinių bruožų.
Brandinimas su mielėmis trunka ilgiau nei daugumai rožinių šampanų – mažiausiai 4 metus, o dozažas išlaikomas itin žemas, todėl šampanas išlieka sausas ir kupinas terroir grynumo.
Patiekti 8–10 °C; puikiai dera su tuno tataki, antienos krūtinėle su aviečių glazūra ir braškių carpaccio su baziliku.
Anot Richard Juhlin, Egly-Ouriet yra geriausias Pinot Noir vynuogių veislių augintojas (Pinot Meunier taip pat). Egly-Ouriet garsėja egzotiškai ąžuoliniu, biodinamiškai iš Premier ir Grand Cru vynuogynų daromu šampano stiliumi, primenančiu geriausius Burgundijos vynus. Siekiant geriau atskleisti vyną, šampane yra net kiek mažesnis slėgis nei standartas Šampanėje. Šampanas multi-dimensiškas, galingas, turintis milžinišką brandinimo potencialą ir minerališkas dėl tauraus dirvožemio, kadangi daromas tik iš Grand Cru (Pinot Meunier tik iš Premier Cru) vynuogynų. Francis Egly didžiąją dalį laiko praleidžia vynuogynuose ir yra prinokusių uogų šalininkas. Daugiausia naudoja naudotas ąžuolo statines iš Burgundijos, kuriuose vynas bręsta iki 8 mėnesių. Francis tiki, kad ąžuolo statinių naudojimas lemia didesnę šampano struktūrą, kompleksiškumą, vietos jausmą ir brandinimo potencialą. Taip pat Francis mėgsta vyną daryti iš skirtingų plotų atskirai. Vyną fermentuoja tik su laukinėmis mielėmis, neskaidrina ir nefiltruoja vyno. Priklausomai nuo derliaus kaskart sprendžia dėl malolaktinės fermentacijos. Panašiu metu kaip ir Jacques Selosse iš tėvo perėmęs ūkį ir ėmęs savarankiškai daryti šampaną, kartu formavo augintojų pakilimą regione. Vyninė valdo vynuogynus keletame Grand ir Premier Cru kaimelių – Ambonnay Grand Cru – 7,7 ha, Bouzy Grand Cru – 1,5 ha, Verzenay Grand Cru – 1,5 ha, Vrigny Premier Cru – 2,02 ha (tik Meunier vynuogė).