Raudonasis sausas
Mikulski Monthélie Les Toisières AOC 2023 – tai subtilus ir elegantiškas vynas, daromas iš maždaug 40 metų senumo vynmedžių, augančių į pietvakarius nukreiptame šlaite prie Monthelie kaimo. Šis ypatingas sklypas, kadaise buvęs akmens skaldykla, iš kurios buvo kasami plokšti akmenys stogų dangai, pasižymi molingojo kalkakmenio terroir.
Nosis nepaprastai viliojanti, atskleidžianti kalkakmenio uolienos ryškumą ir eleganciją. Joje jaučiami švelnūs aviečių, braškių ir vyšnių aromatai, persipinantys su dūminėmis židinio ugnies ir šiltų pelenų natomis. Šiam kvapui žavesio prideda gražūs gėlių aromatai, įskaitant gausybę rožių su švelniais, jausmingais kvepalais ir žydinčių gvazdikų užuominomis.
Burnoje vynas pasižymi švelniu skoniu su subtiliomis vyšnių, aviečių ir slyvų natomis, kurias gausiai papildo Sičuano ir Espelette pipirų akcentai. Subtilūs žalumynai, įskaitant mėtas, kalendras ir verbenas, kartu su raudona slyva, suteikia dar daugiau kompleksiškumo. Poskonis yra labai pipiriškas, atskleidžia ryškų sūrumo aspektą ir padeda sukurti labai ilgo poskonio įspūdį.
Vynas fermentuojamas talpose apie 15 dienų, po to perkeliamas į statines, kur bręsta mažiausiai 18 mėnesių. Iš jų apie 20 % yra naujų statinių.
Tiekti 14 - 16 °C prie keptos lašišos su krapų padažu, jautienos krūtininės, keptų portobello grybų.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.