Raudonasis sausas
F. Mikulski Volnay 1er Cru Santenots du Milieu 2023 – tai išskirtinis Burgundijos raudonasis vynas, atspindintis Volnay eleganciją ir Meursault gilumą – du pasauliai, kurie susitinka šiame viename žymiausių Côte de Beaune 1er Cru vynuogynų. Tai vynas, kuriame ‘Pinot Noir’ įgauna šilkinę struktūrą, rafinuotą jėgą ir subtilų aromatinį sodrumą, būdingą geriausiems „Santenots“ sklypams.
Vynuogės auga Santenots du Milieu vynuogyne, esančiame Meursault komunoje, bet turinčiame Volnay Premier Cru statusą. Čia vyrauja molio ir kalkakmenio dirvožemiai, užtikrinantys idealų balansą tarp vaisiškumo ir struktūros. 2023 metų derlius pasižymėjo šiltu, bet subalansuotu oru, todėl uogos pasiekė brandą neprarasdamos gyvybingumo – rezultatas yra vynas, kupinas energijos, precizikos ir skaidrumo.
Aromate atsiveria aviečių, vyšnių ir raudonųjų serbentų natos, papildytos rožių žiedlapių, saldymedžio, subtilių prieskonių ir drėgnos žemės niuansais. Brandinant, atsiskleidžia miško grybų, tabako ir lengvo dūmo tonai, suteikiantys vynui Burgundijos gylio.
Burnoje – švelniai taniniškas, subtiliai tekstūriškas ir išraiškingas vynas. Skonis balansuoja tarp prinokusių raudonųjų vaisių saldumo, gėliškų tonų ir preciziško rūgšties stuburo. Ilgas, švarus ir minerališkas poskonis išlaiko eleganciją ir šviesumą – tai vynas, kuriame kiekvienas gurkšnis tarsi pulsuoja Volnay aristokratišku švelnumu.
Fermentacija vyksta nerūdijančio plieno talpose, naudojant natūralias mieles, o po to vynas 12–14 mėnesių brandinamas ąžuolo statinėse, iš kurių apie 25–30 % – naujos. Tai suteikia subtilų prieskoninį toną, nepergožiantį ‘Pinot Noir’ aromatinio tyrumo.
Patiekimo temperatūra: 16–17 °C. Tinka prie antienos su vyšnių padažu, keptos veršienos su grybais arba Comté sūrio.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.