Raudonasis sausas
Terre Nere Prephylloxera Etna Rosso DOC 2020 – tai vienas iš prestižiškiausių Sicilijos raudonųjų vynų, gaminamas iš šimtamečių vynmedžių, kurie išliko nepažeisti filokseros. Tai itin retas ir vertingas vynas, atspindintis Etna regiono istorinę svarbą ir unikalų vulkaninį terroir.
Vyne atsiveria raudonųjų vyšnių, aviečių, rožių žiedlapių, dūmo, žolelių ir mineralų derinys. Skonyje – rafinuota struktūra, elegantiški taninai, subtilus rūgštingumas ir ilgas, minerališkas poskonis.
Pre-filokseriniai vynmedžiai (120–140 metų amžiaus) auga Calderara Sottana vynuogyne, ant šiaurinių Etna šlaitų, maždaug 600–800 m aukštyje virš jūros lygio. Tai vienas iš nedaugelio Europos regionų, kur filoksera nesunaikino senųjų vynmedžių, nes vulkaninis dirvožemis joms netinka.
Derlius renkamas rankomis, labai kruopščiai, atrenkant tik sveikiausias uogas.
Vynuogės fermentuojamos su natūraliomis mielėmis, pasitelkiant tradicinį ilgą odelių mirkymą (maceraciją), kuris leidžia išgauti gilesnį spalvos, taninų ir aromatų profilį.
Vynas brandinamas apie 18 mėnesių prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių dalis yra naujos. Po to dar brandinamas buteliuose.
Tiekti 16-18° C prie tuno tartaro, jautienos karpačio, picų, vytinto kumpio, sūrių.
Don Peppino was a farmer who was born in a house on this property, and he worked in the vineyards for 70 years, since he was 10 years old. He died just over five years ago. This excellent wine is dedicated to him. The Tenuta delle Terre Nere 2020 Etna Rosso Calderara Sottana Prephylloxera le Vigne di Don Peppino shows extra freshness and crisp fruit definition. Indeed, fruit is sourced from the highest part of the Calderara site. This is a soft and silky expression with a seriously long-lasting and nuanced finish. The wine is firm in terms of mouthfeel, and the tannins fade away elegantly.
Aromas of stone, clay, orange peel, dried sage, baked red cherry and moss. Medium-to full-bodied with tense tannins that drive the palate and keep all of the complex fruit, mineral and herbal notes in line. So much to unpack. There’s depth, intensity and complexity, all in line with one another. Pine cone at the end. From organically grown grapes. Made from two parcels of ungrafted old vines in Contrada Calderara Sottana. Best from 2025.
Tenuta delle Terre Nere – prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant šiaurinių Etnos ugnikalnio šlaitų, apie 600–1 000 m aukštyje, netoli Randazzo miestelio. Įkurta 2002 m. žinomo Italijos vyno ambasadoriaus Marco de Grazia, ji tapo viena pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurių filosofija paremta šio unikalaus terroir išraiška. Vulkaninės kilmės dirvožemiai, turtingi mineralais, suteikia vynams ypatingą charakterį, o ekologiška praktika bei kruopštus rankinis darbas užtikrina jų autentiškumą ir aukščiausią kokybę.
Tenuta delle Terre Nere vynai garsėja savo elegancija, subtilumu ir minerališkumu, dažnai vadinami Burgundiško stiliaus Sicilijos vynais.
Raudonieji vynai – gaminami daugiausia iš ‘Nerello Mascalese’ su nedidele ‘Nerello Cappuccio’ dalimi. Jie pasižymi išraiškingais raudonųjų vaisių aromatais, subtiliomis prieskonių ir žolelių natomis, švelniais taninais bei minerališku, ilgai išliekančiu poskoniu. Dažnai lyginami su ‘Pinot Noir’ dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Baltieji vynai – pagrįsti ‘Carricante’ vynuogėmis, jie išsiskiria gaivumu, citrusinių vaisių ir baltų gėlių natomis, elegantišku minerališkumu ir preciziška rūgštimi.
Vienas didžiausių vyninės išskirtinumų – „cru“ filosofija. Tenuta delle Terre Nere buvo viena pirmųjų Etnos regione, pradėjusių atskirai gaminti vynus iš pavienių vynuogynų. Kiekvienas jų turi savitą charakterį ir išraišką: Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kiti. Šie sklypai atspindi didžiulę Etnos dirvožemių įvairovę ir leidžia sukurti itin rafinuotus, kompleksiškus vynus.
Tenuta delle Terre Nere vynai brandinami naudojant subtilų ąžuolo statinių poveikį, kuris praturtina struktūrą, bet neužgožia terroir autentiškumo. Etna Rosso ir Etna Bianco skirti mėgautis jauni, kai ryškiausiai atsiskleidžia vaisiškumas ir gaiva. Tuo tarpu „cru“ raudonieji vynai pasižymi ilgu brandinimo potencialu – laikui bėgant jie tampa dar sudėtingesni, atskleisdami visą Etnos terroir gilumą ir rafinuotumą.