1–24 iš 24
Čilės vynas ir jo vyndarystės šaknys glūdi šimtmečius puoselėjamose tradicijose. Todėl nenuostabu, jog jie įsitvirtinę pasaulyje kaip vieni svarbiausių Pietų Amerikos vynų. Čilė garsėja raudonųjų vynų gamyboje, o ypatingą dėmesį skirdama Bordo (Bordeaux) regiono vynuogių veislėms. Leiskitės po paslaptingą Čilės vyno pasaulį.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis saldus
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Čilės vynas ir jo vyndarystės šaknys glūdi šimtmečius puoselėjamose tradicijose. Todėl nenuostabu, jog jie įsitvirtinę pasaulyje kaip vieni svarbiausių Pietų Amerikos vynų. Čilė garsėja raudonųjų vynų gamyboje, o ypatingą dėmesį skirdama Bordo (Bordeaux) regiono vynuogių veislėms. Leiskitės po paslaptingą Čilės vyno pasaulį.
Čilės vyno regionai
Čilė, viena ilgiausių ir siauriausių šalių pasaulyje, suskirstyta į tris pagrindines zonas: Šiaurinę, Centrinę ir Pietinę Čilę. Šiaurės ir Pietų regionuose gimsta modernūs Čilės vynai, tuo tarpu Centrinė Čilė, su savo šimtamete vyndarystės istorija, gamina klasikinio stiliaus vynus.
Centrinio slėnio regionas yra Čilės vynų amfiteatras. Klimatas regione šiltas ir sausas, tai sukuria puikias sąlygas vyno gamybai. Šiame regione dominuoja sodrus, vaisiškų aromatų ‘Cabernet Sauvignon’ – garsiausia regiono vynuogių veislė.
Akonkagvo regionas, šiek tiek šiauriau, garsėja ‘Pinot Noir’, ‘Sauvignon Blanc’ ir ‘Chardonnay’. Dėl vandenyno įtakos vynai tampa kompeksiški, žoliški ir elegantiški. Akonkagvo slėnis garsėja vienu iš geriausių Bordo mišinių (Bordeaux blend) Čilėje.
Kokimbo regionas, netoli pusiaujo, pasižymi karštu ir sausu klimatu. Nepaisant to, vynai yra žemiški ir gyvybingi dėl aukštos vynuogynų altitudės ir Ramiojo vandenyno vėsinančio poveikio. ‘Chardonnay’ ir ‘Syrah’ šiame regione spindi kaip tikros žvaigždės.
Pietų regionas, išgarsėjo po 2000-ųjų. Regione galima rasti gaivaus, aromatingo, koncentruoto ir struktūriško vyno. ‘Chardonnay’, ‘Sauvignon Blanc’ ir ‘Pinot Noir’ geriausiai žinomos vynuogių veislės.
Čilės vynuogių veislės
Čilė, gali didžiuotis, jog yra viena iš nedaugelio šalių, kurios iki pat šių laikų nebuvo paveikusi filoksera (phylloxera). Dėl natūralios šalies izoliacijos, pavyko išsaugoti daug senų vynmedžių. Seni vynmedžiai, ispanų dažnai vadinami „Vinas Viejas“, prisideda prie šalies vyndarystės paveldo ir yra vertinami dėl unikalaus charakterio ir kokybės.
‘Cabernet Sauvignon’ yra plačiausiai Čilėje auginama raudonoji vynuogių veislė. Čilės vynuose pasižymi elegantiškesniu ir žoliškesniu stiliumi. Maipo ir Kolčagvos slėniai (Centrinio slėnio regionas) demonstruoja išskirtinį potencialą – čia gaminamas sodrus, tvirtesnių taninų, gilus vynas, primenantis puikųjį vyną iš Bordo. ‘Cabernet Sauvignon’ iš Čilės pasižymi juodųjų serbentų, džiovintų gervuogių, žaliųjų pipirų, vyšnių, juodojo šokolado, grafito aromatais.
‘Carménère’ – raudonoji vynuogių veislė, kilusi iš Bordo, Prancūzijoje, ir pagrindine auginama tik Čilėje. Tiesioginė ‘Cabernet Franc’ giminaitė, jas sieja raudonų uogų natos ir žoleliškumas. Vidutinio sodrumo, gaivios rūgšties ‘Carménère’ pasižymi aviečių, vyšnių, kinrožių, žaliųjų pipirų, pieniško šokolado aromatais.
Bordo mišiniai (Bordeaux Blend) – dviejų ar daugiau raudonųjų vynuogių veislių iš Bordo regiono mišinys: ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Cabernet Franc’, ‘Merlot’ ir kitos.. Nenuostabu, jog šio stiliaus vyno mišiniai čia svarbūs - svarbiausiuose Čilės vyno regionuose įsikūręs ne vienas Prancūzijos vyndarys. Šio stiliaus vynai pasižymi sodriu, vaisišku skoniu, ryškesne rūgštimi, bei kompleksiškais aromatais: juodaisiais serbentais, avietėmis, grafitu, kakava, eukaliptu..
‘Chardonnay’ čilietiškame kontekste dažniausiai pasižymi ąžuolo statinėse brandintais sviestiškais vynais, turinčiais sviestinių kruasanų, keptų obuolių ir vaisinio pyrago aromatus (Kasablankos ir San Antonijaus slėniai (Akonkagvos regionas)). Tolimesnių Limari (Kokimbo regionas) ir Akonkagvos slėnio (Akonkagvos regionas) vynai išsiskiria minerališkumu.
‘Sauvignon Blanc’ labai aromatinga baltoji vynuogių veislė, su aštria rūgštimi. Tokio vyno stiliui būdingas vaisiškų baltųjų persikų, rožinių greipfrutų, žoliškų citrinžolių, žalių mangų, šviežiai nupjautos žolės aromatas.