Geriausios kiniškos arbatos
Paskelbta: 2022-12-22
Arbatos iš Kinijos turi šimtametes tradicijas ir yra vienos labiausiai vertinamų arbatų pasaulyje.
Didžiuojamės Vyno klube turėdami tokį platų kiniškų arbatų pasirinkimą - nuo itin lengvų baltųjų ir šviežių žaliųjų iki riešutiškų bei gėliškų ulongo ir raudonųjų bei brandžių ir svarių puero arbatų.
Kviečiame susipažinti, kuo jos skiriasi ir išsirinkti sau artimiausią skonį.
Daugiau apie tai, kaip mėgautis kiniška arbata skaitykite čia: https://www.vynoklubas.lt/vyno-blogas/arbata-is-kinijos-kaip-ja-megautis
Pavadinimas |
Aprašymas |
Gamyba |
BALTOSIOS ARBATOS |
||
Baltoji - arbata, skinama pavasarį- balandžio pradžioje.
Jai būdingas salsvas vynuogių, meliono, džiovintų pievos gėlių, grūdų aromatas
Ypatingai švelni grietinėliška tekstūra.
|
Balandžio pradžioje skinamas vienas pumpuras ir du išsiskleidę lapeliai. Greitai išdžiovinami.
Sezono pradžioje yra gana vėsu, todėl lapeliai auga lėčiau, sukaupdami daugiau polifenolių, kurie suteikia arbatai daugiau svarumo.
Vėliau skinta arbata turėtų agresyvesnį poskonį, labiau sutrauktų, džiovintų burną. |
|
Švelnus džiovintų vaisių saldumas, aštrios natos, tokios kaip mėtų ar kitų vėsinančių žolelių.
Arbata leis itin atsipalaiduoti ir jaustis lyg vaikščiotumėte spygliuočių mišku.
Derlius nuskintas 2021 kovo mėnesį.
|
Moonlight White yra speciali arbata Junane, ji priskiriama baltajai arbatai, nes yra apdorojama panašiais metodais kaip ir baltoji arbata, bet naudojant Yunnan arbatkrūmių veisles, o tai reiškia, kad šios arbatos skonis labai skiriasi nuo Silver Needle arba White Peony, nes šios arbatžolės pagamintos iš Fuding Da Ba veislių Fudziano provincijoje.
|
|
ŽALIOSIOS ARBATOS |
||
Pirmųjų vieno - dviejų lapelių žalioji arbata.
Tai subtiliausia iš žaliųjų arbatų, naujasis Long Jing, auginamas rytiniame Zhejiang.
Daroma nuo 20 a. pabaigos
|
Skinama pirštų pagalvėlėmis, kai lapeliai išauga iki 1,2 cm dydžio.
Porą valandų vytinama, kad išnyktų žoliški aromatai, tada padžiovinama aukštoje temperatūroje, sustabdant fermentaciją, suplojami ir baigiama džiovinti žemesnėje temperatūroje.
kofeino - 4 gr/kg |
|
Žalioji ypatingai švelni pavasarinė žalioji arbata, primenanti baltąją. Skinamas pumpuras ir 1-2 ilgi siauri lapeliai. Saldus citrusinių vaisių ir vaismedžių žiedų kvapas. Šioje arbatoje amino rūgščių dukart daugiau nei kitose, todėl ypač gerai mažina stresą.
|
Balandžio 02 skinta arbata: pumpuras ir 1-2 lapeliai.
Arbatmedis nefrito spalvos lapeliais atrastas 1982 m, nors apie jį legendos sklandė tūkstantį metų.
Neplačiai paplitęs, retas.
Skynimo laikotarpis - 30 dienų pavasarį, vėliau lapeliai tampa žali. |
|
ULONGO ARBATA |
||
Uolėtuose Wu Yi kalnuose augančių arbatmedžių dalinės fermentacijos, rūkyta juodoji arbata.
Daroma nuo 16 а.
|
Shui Xian - arbatmedžio veislė, kilusi iš Phoenix ir vėliau išplitusi Wu Yi kalnuose.
Nuskinta, apvytinta, sukratyta bambukiniuose krepšiuose, 50-60% fermentuota, du kartus ant anglių kepinta arbata, sukti lapeliai |
|
Aromatinga, dalinai oksiduota suktų lapelių juodoji arbata. Gėlių, žalių persikų aromatas ir saldus poskonis. Jaučiasi arbatos aliejingumas ir vandens minkštumas - paprastai paruošiama net ir be gaivano.
Gaminama nuo Qing dinastijos laikų 17 a.
|
Originalus Tie Guan Yin - [Tikuaninis] daromas tik Anxi provincijoje.
Tie Guan Yin – tai arbatmedžio pavadinimas.
3-4 pirmieji lapeliai kartu su stiebeliu fermentuojami, todėl arbata gausi polifenoliais turi ypatingai intensyvų aromatą.
Skinama rudenį ir pavasarį. |
|
Old Bush Mao Xie (Fizinėje parduotuvėje) |
Mao Xie reiškia “plaukuotas krabas”. Šis pavadinimas arbatai suteiktas todėl, kad džiovinti arbatos lapeliai turi aštrius it krabo žnyplės galiukus ir yra padengti švelniais lapų pūkeliais – tarsi plaukeliais.
Aromatai: jazminas, gėlės, prinokę vaisiai, šilkinis poskonis.
|
Lapeliai surinkti nuo 50-60 metų senumo medžių iš apleistos plantacijos, kuri auga natūralioje ekosistemoje – apsupta medžių, žolių ir gėlynų.
|
Lengvai oksiduotas oolongas taip pat žinomas kaip Qing Xiang, kuris reiškia lengvą, gaivų ir kvapnų.
Subtilus ir saldus skonis su labai rafinuotais bruožais ir tolygia, kremine tekstūra, paliekančia ilgai išliekantį saldų poskonį.
Tai taip pat labai universali arbata, kurią galima paruošti gong-fu būdu arba tiesiog į puodelį įpylus kelis lapelius-rutuliukus.
|
Tvirtai susukti arbatos lapeliai lėtai atsidaro ir pasižymi stipriu gėlių aromatu, primenančiu lelijas ir sausmedžius.
|
|
Phoenix Shui Xian (Dan Cong)
(Fizinėje parduotuvėje)
|
Viena geriausių arbatų pasaulyje. Vaisiškas ir gėliškas aromatas, kuris arbatos gėrimo patirtį verčia prilyginti šviežiai spaustų sulčių gėrimui.
Ši arbata vandenį paverčia tarsi šilkiniu. Jaučiami saldūs aromatai, visiškai nėra kartumo.
|
Dan Cong – reiškia nepriklausomas krūmas. Phoenix kalne krūmams leidžiama bujoti laisvai ir jie išauga iki 5m aukščio medžių. |
RAUDONOJI ARBATA |
||
Yunnan Dian Hong Golden Buds
(Fizinėje parduotuvėje) |
Neišsiskleidusių lapelių (tips) raudonoji Kinijos arbata.
Dalinai oksiduota.
Daroma nuo 20 vidurio iš tų pačių arbatmedžių, kaip ir Pu-Ehr.
|
Daye - arbatmedžio veislė.
Skinami lapeliai - tips, vytinami, džiovinami vėjyje, vėliau kepinant.
Laikomi susukti šiltai, kol oksiduojasi iki pageidaujamo aromato |
Keemun – Red Aromatic Snail (Fizinėje parduotuvėje) |
Aromatinga arbata su jaučiamomais apelsinų žievelės bei džiovintų slyvų natomis. Lengvas ąžuolo aromatas priduoda arbatai šitakė grybų poskonį.
Tai puikiai subalansuota juodoji-raudonoji arbata, kuri patiks tiek tradicinių skonių mėgėjams, tiek tiems, kurie ieško naujų ir įdomesnių skonių.
Tai viena populiariausių arbatų vakarų pasaulyje, renkama Anhui provincijoje, Kinijoje.
Pirmą kartą Jungtinėjė Karalystėje ji buvo pristatyta 19a. gale ir prisidėjo prie juodosios arbatos populiarinimo.
Ši arbata – viena iš sudedamųjų English Breakfast arbatos mišinio dalių ir dažnai yra geriama iš ryto.
|
Skinami: pumpuras + du lapeliai, pavasarį. |
Mo Gan Mountain Red Tea (Fizinėje parduotuvėje) |
Ypatinga arbata su saldžiais aromatais ir švelniu pojučiu burnoje.
Galima pajusti rudojo cukraus, gėlių skonius. Raminančiai nuteikianti arbata saulėtoms popietėms. |
Arbatą gamina Mr. Zhao ir jo šeima Mogan kalnuose, Deqing, Zhejiang provincijoje, Kinijoje.
Arbatmedžiai auginami vietovėje, kuri apsuta bambukų medžiais, dažnai sklendi rūke, aplinkui teka šaltinėliai – žemė labai turtinga mineralais, auga daug įvairių augalų, kurie praturtina ir pačią arbatą.
|
PUER ARBATA |
||
Shu Puer Tea – Old Tea Tree (Fizinėje parduotuvėje) |
Švelnaus, bet gilaus žemiško skonio arbata su anyžiaus ir grybų natomis.
Šios arbatos aromatas nukels jus į miškąm, kur sprogsta nauji lapai, po samanomis slepiasi seni, guli šakos, auga grybai ir gėlės.
|
Arbatos lapeliai rinkti nuo 300 metų senumo medžių. |
Liu Bao (Fizinėje parduotuvėje) |
Riešutiško skonio arbata ilgą laiką naudojama Kinijos medicinoje, sveikatingumo tikslais.
|
Fermentuota arbata pagaminta iš vidutinio dydžio lapų, rinktų nuo labai senų medžių.
Liu bao reiškia šeši fortai (kadangi pilių Kinijoje nebūdavo) |