Ką šventėms renkasi vyno ekspertai
Paskelbta: 2018-12-17
Povilas Šafranauskas
2008 metų rožinis šampanas tikrai bus ant mūsų švenčių stalo. Tai ypatingų derliaus metų vynas, šį vynmetį nuolat liaupsina vyno žinovai. Be to, rožinis šampanas puikiai dera su daugeliu šventiškų patiekalų, o tauri, galinga rūgštis lengvai sudoroja sotesnius šventinius užkandžius.
Prie sotaus žiemiško troškinio rinksiuosi ‚Syrah‘ vynuogių vyną iš šiaurinės Ronos – „Hermitage“, „Cornas“. Arba ‚Syrah‘ iš Elkio slėnio Čilėje, kur bene geriausiai šalyje sunoksta šios veislės vynuogės.
Rasa Starkus
Dažniausiai renkuosi vyną, kurio labiausiai norisi, kai atsipalaiduoji, nebėgi, būni ramus ir laimingas, kai tave supa mylimiausi žmonės arba esi vienas, paskendęs giliuose apmąstymuose. Koks tai vynas? Jų yra keletas: „Jacquesson“ namų šampanas, 5–8 metus pabrendęs bet kurio kranto bordo: Sen Žiuljeno arba Margo, gali būti ir Sent Emiljono. Iš baltųjų renkuosi pietų Burgundijos „Chardonnay“ arba Austrijos „Grüner Veltliner“.
Petras Jarašūnas
Kūčių stalui dažniausiai renkuosi gaivaus, bet koncentruoto ir sudėtingo sauso skonio „Riesling“ iš Vokietijos (mėgstamiausias – Georg Breuer Terra Montosa Riesling Rheingau) arba „Sauvignon Blanc“ iš Luaros žemumoje esančių „Sancerre“ ar „Pouilly-Fume“ apeliacijų (mėgstamiausias – H. Bourgeois Le MD De Bourgeois Sancerre). Toks stiliaus vynas puikiai dera su klasikiniais kūčių stalo patiekalais.
Kalėdų stalo puošmena dažniausiai būna keptas laukinis paukštis – žąsis arba antis, tad norisi raudonojo vyno. Mėgstu atkimšti šiek tiek brandesnio vyno magnumus (juk šventės!). Šiemet vienas jų bus La Rioja Alta Vina Ardanza Reserva Rioja DOC 2009.
Naujųjų metų sutikimo neįsivaizduoju be šampano. Burbuliukai tinka tiek lėtesnei vakaro pradžiai, tiek ir siautulingam vakarėliui. Pernai sutiktuvių akcentas buvo trilitris butelis Louis Roederer šampano, na, o šiemet, matyt, taikysiu į Pol Roger pusę.
Arūnas Starkus
Kūčių vynas turi tikti ne tik prie žuvies, įvairiai paruoštos sūrios silkės, umamiškų grybų, saldžiarūgščiai sūrių raugintų kopūstų, salstelinčių pyragėlių, bet ir įtikti senimui bei jaunimui, vyrams ir moterims. Todėl jis turi būti gaivus ir lengvas, gali būti vos salstelėjintis, minerališkas ir taurus.
Jei Kūčios būtų tik vieną kartą gyvenime, gerčiau Yquem „Y", jei dešimt kartų – „Zind Humbrecht" „Grand Cru Riesling“ iš Elzaso. O šiaip šeimą vaišinu vienu iš Mozelio „Spatlese" rislingų arba „Kabinett", padarytu „Reichsgraf von Kesselstatt". Arba geriausiu austrišku: iš Wachau – „Smaragd" kategorijos, iš Kamptalio – „Heiligenstein" vynuogyno vynu. „Riesling" ar „Gruner Veltliner" – tinka vienodai gerai.
Daiva Mumgaudienė
Šventes, ypatingai, kai susirenka visa šeima, visuomet pradedame šampano taure. Šioms Kūčioms jau vėsta " Eric Rodez Blanc de Blancs", mane žavi šio vyndario požiūris į gamtą, vynuogynus ir šampano gamybos būdą- gilus ir prasmingas.
Tokioms ypatingoms šventėms, kaip Kūčios, Kalėdos ir Nauji Metai, dažnai renkuosi vynus, kuriuos parsivežu iš kelionių, aplankiusi mūsų portfelio vyndarius, mėgstu artimą santykį su vynu. Šiais metais Kūčių vakarienei pasirinkau tik ką aplankytos, Sicilijoje vyną gaminančios "Planeta" šeimos baltąjį - Carricante Eruzione 1614 BIanco Sicilia vyną bei dar gyvą ir kupiną prisiminimų iš kelionės po Austriją - Kracher Pinot Gris Trocken Burgenland vyną.
Kalėdoms nubrauksiu dulkes nuo Mas Que Vinos gamintojo iš Ispanijos vyno - Ercavio La Plazuela 2011, kurį su didele Meilės doze gavau iš pačio vyndario rankų, nes ant šventinio stalo puikuosis šernienos troškinys.
Limonio Liquere di Limone di Sicilia taurele mėgaujamės kas vakarą, nes tai mano mylimos Italijos koncentruotas skonis ir kvapas bei sesučių Ritos ir Giusy Russo pasididžiavimo vertas kūrinys, kurių kerams šią vasarą taip pat teko pasiduoti.
Kaip ir paskutinius 5 metus, taip ir šiais metais į Naujus Metus žygiuosime Baltijos pajūriu. Kadangi orai nelepina, tai dažniausiai kuprinėse nešamės karšto vyno bei arbatos su romu. Naujų Metų sutikimui visuomet paruoštas šampanas, šiais metais - mano mylimas Jacquesson namų.
Ignas Borovojus
Kūčių vakarui šalia žuvies patiekalų renkuosi vieną mėgiamiausių savo baltųjų vynų Riesling, mano favoritas Jurtschitsch Riesling Zobinger Heiligenstein Reserve Kamptal DAC 2016. Puikus Austrijos gamintojo rislingas gaminamas iš ant šventojo akmens augančių vynuogių Kamptalyje, tiesa šis vynas dar kūdikystės laikotarpyje, bet tai dera ir simboliškai.
Dievo kraujas visgi, o ar žinote, jog bažnyčioje apeigoms dažniau naudojamas kaip tik baltasis vynas? Pabandykite. Antrasis pasirinkimas Elzaso Rislingas - Zind Humbrecht Riesling Herrenweg de Turckheim Alsace AOC 2015.
Kalėdiniams pietums renkuosi burgundą - Michel Gros Nuits Saint Georges AOC 2015. Pasirinkimas įtakotas ne tik labai patrauklaus ir kvapnaus vyndario stiliaus, bet ir pagrindinio patiekalo – keptos anties. Antrasis variantas, vakarienei klasikinė ir elegantiška Riocha - La Rioja Alta Vina Ardanza Reserva Rioja DOC 2009.
Na, o per Naujųjų metų sutiktuves savo kamštį šaus Champagne Diebolt - Vallois Brut Prestige, jei švęsti tai švęsti! Ąžuole fermentuotas turtingo, pilno kūno, bet puikaus balanso tik chardonnay vynuogės šampanas tikiuosi kitų metų slenkstį nuklos gėlėmis.
Antrasis pasirinkimas, kaip tik, vien 'Pinot Noir' biodinaminiais principais gaminamas, bet taip pat fermentuotas statinėse Eriko Rodezo kūrinys, minerališkas su turtingais raudonųjų uogų aromatais - Champagne Eric Rodez Blanc de Noirs Ambonnay Grand Cru.
Andrius Pagojus
Rinkdamasis, ką ragausiu per žiemos šventes visada pirmiausia galvoju apie vyno ir maisto derinimą. Iš anksto planuoju ką ruošiu ir ką ragausiu. Dažniausiai Kūčioms renkuosi baltuosius gaivius vynus iš Burgundijos, Rheingau ar Luaros slėnio (pvz. šioms numatęs – Billaud-Simon Chablis 2016 ir Georg Breuer Rudesheim Estate Riesling 2016), Kalėdoms ant stalo tradiciškai puikuojasi antis arba žąsis, tad prioritetą skiriu Pinot Noir ar Nebbiolo vynui (Salomon & Andrew Otago Pinot Noir 2014 ir G.D. Vajra Albe Barolo DOCG 2013), o jei pasiseka gaminti žvėrieną renkuosi subrendusį Bordo vyną (Chateau de La Riviere Fronsac AOC 2006 arba Chateau Grand Puy Ducasse Pauillac AOC 2008). Naujieji – neatsiejami nuo burbuliukų bei šampano, pastaraisiais metais neatsiejama šventės dalis – Pol Roger Reserve Brut NV, o jei formatas mažiau įpareigojantis - Agusti Torello Rosat Trepat Brut Reserva Cava DO 2015. O svarbiausia, jei kompanija susirenka didesnė – neatsiejam dalimi tampa vynas iš magnum dydžio butelio!