Shakshuka (šakšuka) – izraelietiška kiaušinienė pomidorų patale
Paskelbta: 2020-03-20
Šakšuka, arba izraelietiška kiaušinienė pomidorų patale, – sparčiai Lietuvoje populiarėjantis patiekalas. Manoma, kad šakšuka pradėta gaminti dar Osmanų imperijoje, o žydų kilmės žmonėms pradėjus migruoti iš Šiaurės Afrikos, šis patiekalas labiausiai prigijo Izraelyje. Tai puikus baltymų šaltinis, todėl puikiai tiks ne tik pusryčiams, bet ir vakarienei!
Šis patiekalas turi daug variacijų, šiandien dalinamės „Vyno klubo“ darbuotojos Gabrielės mėgstamiausia šakšuka, pagardinta fetos sūriu!
Receptas (2 asmenims)
4 kiaušiniai
Skardinė konservuotų smulkintų pomidorų be odelių (400 g)
Pusė arbatinio šaukštelio malto kumino (galima ir daugiau)
1 aitrioji paprika (mėgstantiems aštriau dėti su sėklytėmis)
1 saldžioji paprika
2 didesnės česnako skiltelės
1 svogūnas
150 g avių ir ožkų fetos sūrio
Ryšulėlis šviežių kalendrų ar kitų mėgstamų žolelių
Druskos, pipirų
Šlakelis aliejaus
Nuotrauka iš feelgoodfoodie.net
Keptuvėje (geriausia naudoti keptuvę, tinkančią pašauti į orkaitę) įkaitinkite aliejų, pakepinkite supjaustytą svogūną, kol pradės gražiai gelsti, sudėkite šiaudeliais pjaustytą saldžiąją ir aitriąją paprikas. Kepinkite keletą minučių, kol pradės minkštėti. Sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite, kol po namus pasklis nuostabus aromatas. Sudėkite konservuotus pomidorus ir prieskonius. Sumažinkite kaitrą ir leiskite daržovėms pasitroškinti bent 10 min. arba kol išgaruos skysčio perteklius.
Kai daržovės bus minkštos, o skystis išgaravęs, padarykite masėje tiek duobučių, kiek naudosite kiaušinių. Atsargiai įmuškite kiaušinius į duobeles. Rankomis užtrupinkite fetos sūrį.
Dabar keptuvę galite pašauti į įkaitintą orkaitę arba palikti ant ugnies tvirtai uždengtą dangčiu (tik jokiu būdu nekilnokite dangčio!). Kepkite tiek, kad kiaušinio trynys liktų minkštas (~10 min.).
Pagardinkite šviežiomis žolelėmis.
Skaniausia valgyti dviese, tiesiai iš keptuvės, užkandant šviežia pitos, čiabatos duonele arba prancūziško batono riekele su česnakiniu sviestu.
Prie šio patiekalo derės ąžuole nebrandintas gaivios rūgšties baltasis - 'Sauvignon Blanc', 'Muscadet' vynai vieni iš galimų pasirinkimų. Šiek tiek putojantis vaisiškas lengvo skonio austriškas PetNat sukurs šventiškų pusryčių nuotaiką, o norintiems nealkoholinės alternatyvos - putojančių Riesling sulčių arbata gali būti idealiu pasirinkimu. Ieškantiems egzotikos - siūlome pabandyti baltąjį iš Libano.