WSET 50-mečio proga - vyno ir maisto derinimo sesija
Paskelbta: 2019-09-03
WSET 50-mečio proga – vyno ir maisto derinimo sesija
Rugsėjo 9 d. 18 val. esate laukiami nemokamoje vyno ir maisto derinimo sesijoje Stumbrų g. 15, Vilniuje. Švęskime vyno žinių dieną su visu pasauliu, nes tuo pačiu metu į derinimo sesijas žmonės susirinks visuose WSET centruose – nuo Naujosios Zelandijos iki Kalifornijos.
Pasaulinė vyno ir maisto derinimo sesijų banga nusiris ir per Lietuvą
Rugsėjo 9 d. 18 val. vietiniu laiku, pradedant Oklandu Naujojoje Zelandijoje ir baigiant Kalifornija, šimtai 50 metų jubliejų švenčiančios didžiausios vyno edukacijos institucijos „Wine and Spirit Education Trust“ (WSET) centrų pakvies į vyno ir maisto derinimo sesijas. Viena iš jų vyks ir Vilniuje – Lietuvos someljė mokykla atvers duris visiems, norintiems geriau pažinti savo jusles bei perprasti vyno ir maisto derinimo paslaptis.
Profesionalių vynininkų kalvė
WSET programa išsiplėtusi į daugiau kaip 70 pasaulio šalių, kursai skaitomi 17 kalbų. Studijas, kaip profesinio augimo kelią, renkasi vyno prekyboje dirbantys vynininkai. I lygio įvadinis kursas trunka vos vieną dieną, o diplominės studijos – dvejus metus. Studijos WSET yra tiesiausias kelias į garbingiausią vyno versle vyno magistro (Master of Wine) titulą. Norintieji studijuoti Vyno magistrų institute (Institute of Masters of Wine) turėtų būti baigę bent WSET diplomines studijas. Šia galimybe iš penkių Lietuvoje gyvenančių WSET diplomantų (Martynas Pravilonis („Kempinski Grand Hotel), Ilja Šarov („Bennet Distributors“), Dariuš Miler („Eugesta“), Martynas Žemavičius) pasinaudojo tik Lietuvos someljė mokyklos steigėjas, 2011 m. laidos WSET absolventas Arūnas Starkus. Jis ves rugsėjo 9-os dienos degustaciją. „WSET niekada nesistengė konkuruoti su Someljė profesiniais mokymais, vyno ir maisto derinimui skirta valandos trukmės paskaita II lygio studijų programoje atsirado vos prieš keletą metų. Tačiau, nors ir trumpa, ji puikiai padeda suprasti, kaip veikia mūsų skonio receptoriai, kaip vienos į kitas reaguoja vyno ir maisto skoninės savybės. Turint pagrindus, maistą galima derinti ir su kitais gėrimais ir su kitu maistu. Be to, tai praktinis mokymas – viską patirsite savo gomuriu“, – būsimą degustaciją pristato Arūnas Starkus.
Artimiausi kursai – šių metų lapkričio mėnesį
Lietuvos someljė mokykla kasmet organizuoja WSET III lygio kursus anglų kalba. Lietuviai šio tarptautinio žinių įvertinimo dažniausiai siekia po „SomeljėPro“ studijų, nes tai nėra kursai naujokams. 2015–2019 m. kursus Vilniuje sėkmingai išlaikę egzaminus baigė 24 absolventai. Šių metų lapkričio mėn. grupė studijuos pusantro mėnesio: penkias dienas rinksis apibendrinti savarankiškų studijų rezultatų, paragaus apie 100 vynų ir laikys teorijos bei degustavimo egzaminą.
WSET – 50 metų
2019-ieji yra ypatingi pasaulinei WSET bendruomenei, kadangi 1969 m. įkurta organizacija švenčia 50 metų jubiliejų. Todėl rugsėjo 9–15 d. WSET skelbia vyno edukacijos savaite. 45-iose pasaulio šalyse vyks daugiau kaip 450 su vynu susijusių renginių: degustacijų, seminarų, vyno ir maisto derinimo sesijų, susitikimų su someljė. Lietuvoje rugsėjo 9 d. vyks vyno ir maisto derinimo sesija, o rugsėjo 10 d. WSET absolventų bendruomenė susirinks į iškilmingą vakarienę, kurioje pažymėjimai bus įteikti naujausiems WSET III lygio absolventams – Simonui Laukaičiui („Nineteen18“) ir baltarusei Nedieždai Basalajevai.
Apie WSET 2017–2018 mokslo metais
2017–2018 mokslo metais WSET pasaulyje mokėsi 94 822 studentai: 1 467 WSET IV lygio (Diploma) studentai, 15 218 WSET III lygio studentų, 46 328 WSET II lygio 2 studentai, 31 808 WSET I lygio studentai.
Dėl registracijos į šventinę WSET vyno ir maisto derinimo sesiją rugsėjo 9 d. ir dėl studijų WSET III lygio kursuose 2019 m. lapkričio mėn. kreipkitės į Eglę Majauskienę: [email protected], tel. +370 655 40970. www.someljemokykla.lt, www.wsetglobal.com.