Raudonasis sausas
Vienas įdomiausių naujosios kartos Côte des Blancs vyndarių, eksperimentuojantis su itin mažos apimties, terroir atskleidžiančiais ramiais Coteaux Champenois vynais. Sklypas “Les Flandrines” – retas atvejis, kai ‘Meunier‘ išreiškiamas kaip elegantiškas, Burgundiją primenantis raudonas vynas, paremtas preciziška fermentacija, natūraliu išpildymu ir subtilia tanininų struktūra.
Aromate ryškūs aviečių, braškių, vyšnių ir granatų tonai. Juos papildo baltųjų pipirų, žibuoklių, džiovintų žolelių ir lengvos miško paklotės užuominos. Vėliau jaučiami subtilūs citrusų žievelės ir granato sėklų niuansai, suteikiantys aromatui gaivumo ir įtampos.
Burnoje vynas vidutinio kūno, bet labai struktūruotas: švelnūs taninai, ryški, gaivi rūgštis, kuriančios elegantišką, tiesų ir žvalų skonių profilį. Vyrauja aviečių ir raudonųjų serbentų natos, pereinančios į minerališką, šiek tiek sūrstelintį poskonį — būdingas ženklas ramiesiems Šampanės vynams. Poskonis ilgas, švarus, su subtilia gėliškumo linija.
Sklypas Les Flandrines įsikūręs Côte des Blancs pakraštyje, tačiau pasižymi kalkingu ir kreidos pagrindu, kuris suteikia vynui minerališką įtampą ir švarų aromatinį profilį. Vynmedžių derlius nedidelis, todėl uogos koncentruotos, bet nepraranda rūgšties — idealu lengvesnio stiliaus Meunier raudonam.
Derliaus nuėmimas rankomis, taikant griežtą rūšiavimo kontrolę. Fermentacija vyksta visomis kekėmis arba daliniu “whole cluster” metodu (būdinga Vincey), siekiant išlaikyti struktūriškumą. Naudojamos natūralios mielės. Brandinama naudotose prancūziško ąžuolo statinėse, kad būtų išvengta ąžuolo dominavimo ir būtų išlaikytas ‘Meunier‘ grynumas.
Tiekti 14–15 °C. Puikiai dera su tuno tataki, jautienos carpaccio, ant grotelių kepta paukštiena, švelniais grybų patiekalais.
Champagne Domaine Vincey – tai nauji šampano namai, įsikūrę Oger kaimelyje, prestižinėje Côte des Blancs zonoje, garsėjančioje grynu ‘Chardonnay’ charakteriu ir išraiškingu kalkakmenio terroir. Šeimos valdos tradicijos siekia XX a. pradžią, tačiau šiuolaikinį veidą vyninė įgavo Florence ir Quentin Vincey rankose, kai 2014 m. jie perėmė ūkį ir pradėjo naują etapą – ekologinės ir biodinaminės vyndarystės kryptį, grįstą pagarba žemei ir natūralios fermentacijos filosofija.
Jaunieji Vincey siekia ne kiekybės, o autentiškos terroir išraiškos. Jie vinifikuoja kiekvieną sklypą atskirai, naudodami laukines mieles, nefiltruodami ir nenaudodami jokios chemijos vynuogynuose. Šiame darbe juntama tiek Burgundijos precizika, tiek Šampanės amatas – kruopštus, lėtas, kantrus.
Domaine Vincey šampanas – tai šampanas, kuriame tyrumas, struktūra ir minerališkumas svarbesni už dozažą. Kiekvienas cuvée pasižymi savitu charakteriu, atspindinčiu Oger terroir – šaltą kalkakmenio energiją, sūrumo akcentus ir precizišką rūgšties liniją.
Blanc de Blancs – tai rafinuoti, mineraliniai, subtilūs vynai, kuriuose ‘Chardonnay’ atskleidžia tiek gėliškumą, tiek griežtą, druskingą eleganciją.
Millésime (vieno derliaus šampanai) – koncentruoti, su brandintų citrusų, dūmo, akmens bei sviestinio brioche niuansais; pasižymi ilga gyvybe ir senėjimo potencialu.
Vynas brandinamas ilgai ant mielių nuosėdų, dažnai 3–5 metus, kad įgytų tekstūros, gilumo ir subtilaus kreminio charakterio, išlaikydamas žvilgančią mineralinę įtampą.
Visi Domaine Vincey vynuogynai įsikūrę Oger Grand Cru teritorijoje – viename iš vos 17 Grand Cru kaimų Šampanėje. Šis terroir išsiskiria kalkakmeniu praturtintu dirvožemiu, kuris suteikia ‘Chardonnay’ vynams tikslumo, vertikalumo ir ilgo poskonio.
Kai kurie jų svarbiausi sklypai:
Les Chênes – duodantis šampanams struktūros ir brandos potencialo;
Les Hautes Mottes – garsėjantis sūrumo ir kalkių natomis;
Le Grand Cru d’Oger – širdis, iš kurios gimsta labiausiai išgryninti cuvée.
Domaine Vincey šampanai skirti mėgautis jauni, tiek brandinti – laikui bėgant jie įgyja riešutiškų, dūminių, briošo atspalvių, tačiau visuomet išlaiko šviesų, kristalinį charakterį.
Tai šampanas, jungiantis tradiciją ir modernumą, tikslumą ir emociją – kūrėjų požiūris primena Burgundijos meistrų darbą: mažos partijos, natūrali fermentacija, išgryninta išraiška.