Vieno litro talpos vynas Italijoje atspindi gilias ir stiprias tradicijas, tapusias draugiškumo simboliu. Todėl šis lengvas, vaisiškas, žemo alkoholiškumo vynas tapo šios tradicijos vedliu.
Vynas pagamintas iš skirtingų vynuogių veislių: Alicante, Carignano, Mourvèdre, Sangiovese bei Alicante Bouschet, susirpintų visai jaunų, netoli jūros esančių vynmedžių. Po fermentacijos vynas laikytas betono talpose 6 mėnesius. Jaunatviškas, lengvas vynas yra dinamiškas tiek nosyje, tiek burnoje. Vynas kvepia raudonomis uogomis, balzamiku, salsvais prieskoniais.
Patiekite 14-16 °C temperatūros. Vynas puikiai tinka su kepta mėsa, mėsainiais, ant grotelių keptomis kalakutienos dešrelėmis.
Visai šalia Tirėnų jūros ir viduramžių Roccatederighi miestelio kalvų, vakarinėje Toskanoje įsikūrusi vyninė Ampeleia – tai šiuolaikinės biodinaminės vyndarystės pavyzdys, kuriame tradicija dera su jaunatviška energija ir inovacijomis.
Vyninė buvo įkurta 2000-ųjų pradžioje, o jos širdimi tapo Marco Tait – charizmatiškas vyndarys, perėmęs ūkio valdymą būdamas vos 22-ejų. Jo vadovaujama Ampeleia komanda – tai jauni, entuziastingi žmonės, siekiantys kurti natūralų, terroir atspindintį vyną, su pagarba aplinkai ir kraštovaizdžiui. Vyninė sparčiai perėjo nuo ekologinės prie biodinaminės praktikos, o šiuo metu sertifikuota kaip biodinaminis ūkis.
Vyno stilius
Ampeleia vynai pasižymi natūralumu, gaivumu, itin švaria aromatine išraiška. Ūkio pagrindą sudaro ‘Cabernet Franc’ vynuogių veislė, kuri, pasak vyndarių, geriausiai perteikia Roccatederighi teritorijos charakterį – nuo mineralinių šlaitų iki pakrantės brizų. Kiti vyninės perlai – Ronos slėniui būdingos veislės ‘Grenache’ (vietiniu vardu ‘Alicante Nero’), ‘Carignan’ ir ‘Mourvèdre’, kurios sukuria sultingus, gyvybingus vynus, tokius kaip Unlitro – stilingą, lengvą kasdienį raudonąjį vyną, išpilstytą į 1 litro butelius.
Vyninės vynuogynai
Ampeleia valdo įvairaus aukščio (nuo 200 iki 600 m virš jūros lygio) vynuogynus Maremos kalvose. Tokia įvairovė leidžia išgauti kompleksinius, elegantiškus vynus su aiškiu kilmės identitetu. Ūkyje taikomos tausojančios žemdirbystės praktikos: nenaudojami pesticidai, trąšos yra natūralios kilmės, o darbai atliekami vadovaujantis mėnulio ciklais.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Dauguma Ampeleia vynų brandinami betono ar didelėse ąžuolo statinėse, vengiant naujo ąžuolo įtakos. Tokiu būdu išlaikomas maksimalus vyno autentiškumas ir vaisiškumas. Nors šie vynai puikiai atsiskleidžia jauni, daugelis jų turi ir brandinimo potencialą, ypač aukštesnės kokybės raudonieji.
Šiandien Ampeleia laikoma viena iš įdomiausių biodinaminių vyninių Toskanoje, kuri įkvepia tiek savo vyno kokybe, tiek vertybiniais principais – atvirumu, bendruomeniškumu ir giliu ryšiu su gamta.