Saldusis saldus
2016 m. „Y d'Yquem“ yra vienas iš geriausių vynų, kuriuos kada nors pagamino šis Château. Šio vyno aromatuose atsiskleidžia gaivios agrastų, ananasų ir nashi kriaušių natos. Kompleksiškas skonis išsiskiria nepriekaištinga tekstūros ir rūgšties pusiausvyra. Vynas pasižymi švariu ir subtiliai sūriu poskoniu, kuris tiesiog skatina ragauti vėl ir vėl. Šis vynas idealiai tinka mėgautis jau dabar, tačiau turi visas savybes, leidžiančias jam puikiai bręsti ir tobulėti dar daugelį metų.
Rekomenduojame tiekti 10 - 12 C. Idealus derinys su Foie Gras, Roquefort sūriu, nepakeičiamas su desertais ir kaip desertas.
A very classic Yquem. Breathtakingly wide spectrum of floral honey, exotic fruit (passion fruit, mango and pineapple), caramel and marzipan aromas. But none of this is a jot too much. In fact, the wine is extremely precise and finely nuanced. Wonderful freshness and textural complexity, in spite of the considerable concentration and extravagance. Very suave and sensual finish that goes on and on. Drink or hold.
Château d’Yquem – tikra Bordo legenda, kurios istorija driekiasi daugiau nei keturis šimtmečius. Viduramžiais dvaras priklausė Anglijos karaliui, o 1593 m. valdas įgijo Sauvage šeima, kuri pradėjo formuoti šiandieninį vynuogyną ir įtvirtino išskirtinę vėlyvojo derliaus nuėmimo praktiką. 1711 m., valdant Liudvikui XIV, jie tapo pilnateisiais Yquem savininkais. XVIII–XIX a. Yquem vardą išgarsino Françoise Joséphine de Sauvage d’Yquem, pademonstravusi ypatingą išmintį valdant dvarą sunkiu Prancūzijos revoliucijos laikotarpiu padėjusi pamatus šio vyno tarptautinei reputacijai. XIX a. pabaigoje Château d’Yquem tapo Sauternes etalonu, už kurį diduomenė mokėjo astronomines kainas. XX a. valdymą perėmė Lur-Saluces šeima, ištikimai saugojusi dvaro filosofiją. Nuo 1999 m. dvaras priklauso LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton, o šiandien Château d’Yquem tebėra pasaulyje pripažintas saldžiojo vyno viršūnės simbolis.
Vyno stilius
Château d’Yquem garsėja savo neprilygstamu elegancijos, sodrumo ir preciziškumo deriniu. Tai vienintelis Sauternes gamintojas, 1855 m. klasifikacijoje įvertintas Premier Cru Supérieur statusu. Vynas kuriamas iš ‘Sémillon’ ir ‘Sauvignon Blanc’, kuriuos paveikia botrytis (Botrytis cinerea). Rezultatas – vynas, kuriame atsiskleidžia koncentruotos abrikosų, persikų, apelsinų žievelių, medaus, prieskonių ir vanilės natos, papildomos subtilia rūgštimi ir aksomine tekstūra. Yquem išsiskiria ne tik sodriu saldumu, bet ir ypatinga pusiausvyra bei šviežumu, todėl yra laikomas etalonu visiems desertiniams vynams.
Prestižiniai vynuogynai
Dvarui priklauso apie 100 ha vynuogynų Barsaco ir Sauternes apeliacijoje, iš kurių tik apie 65 ha kasmet naudojami derliui, siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę. Vyrauja molio-kalkakmenio dirvožemis, kuris kartu su unikaliu mikroklimatu sudaro idealias sąlygas botrytizacijai. Griežta atranka – tik keletas geriausių uogų iš kiekvienos kekės – yra vienas esminių Yquem išskirtinumo aspektų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Kiekviena Château d’Yquem butelio kelionė yra ilgo brandinimo rezultatas. Vynas brandinamas apie 36 mėnesius prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių maždaug 100 % yra naujos, suteikiančios gylio ir kompleksiškumo. Tai vynas, kuris gali būti geriamas jaunas, džiuginantis sodriu vaisiškumu ir šviežumu, tačiau tikrasis jo potencialas atsiskleidžia laikui bėgant – Yquem gali būti brandinamas daugiau nei šimtmetį, išliekant nepakartojamai gyvybingam ir harmoningam.