Baltasis sausas
Chateau d'Yquem "Y" kasmet yra pagaminama vos 10 000 butelių. Šis vynas yra gaminamas iš vynuogių užaugintų, vieno garsiausių saldžiojo vyno pasaulyje, Chateau d'Yquem vynuogynuose. 'Sauvignon Blanc' vynuogių derlius yra renkamas kiek anksčiau, norint išsaugoti vyne esančią gaivią rūgštį. Tuo tarpu, 'Semillon' vynuogėms yra leidžiama pilnai prisirpti ir pasidengti kilminguoju kekeriniu puviniu.
Vynuogių sultys yra fermentuojamos atskirai, nerūdijančio plieno talpose. Vėliau vynai yra brandinami prancūziško ąžuolo statinėse (trečdalis jų - naujos). 10 mėn. trunkančio brandinimo proceso metu, vynas yra laikomas su mielių nuosėdomis. Tik pasibaigus brandinimui, vynai yra sumaišomi į vieną.
Šviesaus aukso atspalvio vynas kvepia karamelizuotais obuoliais žaliaisiais melionais, verbena, sūdyta karamele. Burnoje vynas pilno kūno, juntami citrinos žievelių cukatų, kokoso ir migdolo riešutų, triufelių skoniai. Ilgo poskonio.
Patiekti 10 - 12 °C temperatūros prie paukštienos patiekalų, pagardintų žirneliais ar smidrais su kreminiu grietinėlės padažu. Vynas puikiai derės ir prie lengvai griliuje keptos žuvies ar lašišos.
Pale yellow, green hints, silver reflections. On the nose, subtle hints of lime blossom, pear and orange, notes of lime zest, a pleasant herbal savouriness and fine botrytis nuances underlaid with notes of vanilla and blanched almonds. Elegant with white Pome fruit, taut and tightly meshed, nuances of pear, finesse-rich acid structure and subtle notes of salt and white almonds on the long, lasting finish. An elegant and harmonious food wine with definite ageing potential.
This is a big white with sliced apple, pineapple and lychee fruit. It’s full-bodied and dense with lots of fruit and phenolics on the mid-palate. A roundness and power at the end. From the same plots as Yquem. Harvested August 9. 60% sauvignon blanc and 40% semillon. Drink or hold.
Château d’Yquem – tikra Bordo legenda, kurios istorija driekiasi daugiau nei keturis šimtmečius. Viduramžiais dvaras priklausė Anglijos karaliui, o 1593 m. valdas įgijo Sauvage šeima, kuri pradėjo formuoti šiandieninį vynuogyną ir įtvirtino išskirtinę vėlyvojo derliaus nuėmimo praktiką. 1711 m., valdant Liudvikui XIV, jie tapo pilnateisiais Yquem savininkais. XVIII–XIX a. Yquem vardą išgarsino Françoise Joséphine de Sauvage d’Yquem, pademonstravusi ypatingą išmintį valdant dvarą sunkiu Prancūzijos revoliucijos laikotarpiu padėjusi pamatus šio vyno tarptautinei reputacijai. XIX a. pabaigoje Château d’Yquem tapo Sauternes etalonu, už kurį diduomenė mokėjo astronomines kainas. XX a. valdymą perėmė Lur-Saluces šeima, ištikimai saugojusi dvaro filosofiją. Nuo 1999 m. dvaras priklauso LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton, o šiandien Château d’Yquem tebėra pasaulyje pripažintas saldžiojo vyno viršūnės simbolis.
Vyno stilius
Château d’Yquem garsėja savo neprilygstamu elegancijos, sodrumo ir preciziškumo deriniu. Tai vienintelis Sauternes gamintojas, 1855 m. klasifikacijoje įvertintas Premier Cru Supérieur statusu. Vynas kuriamas iš ‘Sémillon’ ir ‘Sauvignon Blanc’, kuriuos paveikia botrytis (Botrytis cinerea). Rezultatas – vynas, kuriame atsiskleidžia koncentruotos abrikosų, persikų, apelsinų žievelių, medaus, prieskonių ir vanilės natos, papildomos subtilia rūgštimi ir aksomine tekstūra. Yquem išsiskiria ne tik sodriu saldumu, bet ir ypatinga pusiausvyra bei šviežumu, todėl yra laikomas etalonu visiems desertiniams vynams.
Prestižiniai vynuogynai
Dvarui priklauso apie 100 ha vynuogynų Barsaco ir Sauternes apeliacijoje, iš kurių tik apie 65 ha kasmet naudojami derliui, siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę. Vyrauja molio-kalkakmenio dirvožemis, kuris kartu su unikaliu mikroklimatu sudaro idealias sąlygas botrytizacijai. Griežta atranka – tik keletas geriausių uogų iš kiekvienos kekės – yra vienas esminių Yquem išskirtinumo aspektų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Kiekviena Château d’Yquem butelio kelionė yra ilgo brandinimo rezultatas. Vynas brandinamas apie 36 mėnesius prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių maždaug 100 % yra naujos, suteikiančios gylio ir kompleksiškumo. Tai vynas, kuris gali būti geriamas jaunas, džiuginantis sodriu vaisiškumu ir šviežumu, tačiau tikrasis jo potencialas atsiskleidžia laikui bėgant – Yquem gali būti brandinamas daugiau nei šimtmetį, išliekant nepakartojamai gyvybingam ir harmoningam.