Raudonasis sausas
Raudonasis vynas – 100 % Pinot Noir
Šis cuvée sukurtas vos keliais žingsniais nuo pačios „Domaine Bertagna“ vyninės – tai reta ir artima istorinio Burgundijos kaimelio interpretacija.
Vynas atsiveria švariais raudonųjų uogų aromatais, humuso ir subtiliomis saldymedžio natomis. Burnoje pasižymi puikia struktūra, yra tankus, rafinuotas, tačiau tuo pačiu ir sodrus, su ryškiu skonio charakteriu. Smulkūs taninai ir subalansuotas rūgštingumas leidžia mėgautis šiuo vynu jau dabar, taip pat puikiai tinka ilgalaikiam brandinimui.
Vynuogynas įsikūręs žemiau Vougeot kaimelio, kalkakmenio ir mergelio dirvožemyje. Šios sąlygos užtikrina puikų drenažą ir prisideda prie vyno švarumo bei išskirtinių aromatų raiškos. „Pinot Noir“ vynuogės skinamos rankomis, kruopščiai rūšiuojamos tiek vynuogyne, tiek vyninėje, kad atrinktos būtų tik aukščiausios kokybės uogos.
Fermentacijai naudojamos tik natūralios mielės. Po šaltosios maceracijos vynas fermentuojamas talpose 21–28 dienas. Vėliau brandinamas 15–18 mėnesių prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių dalis – naujos.
Patiekti 16–18 °C temperatūroje. Puikiai dera su antienos krūtinėle vyšnių padaže – vaisiškos natos atspindi vyno profilį. Taip pat tinka su kepta vištiena ar daugiaryžio su laukiniais grybais, tai patiekalai, kurie pabrėžia vyno žemiškumą.
Vougeot komunoje, garsiajame Prancūzijos Burgundijos regione įsikūręs, istorinis Domaine Bertagna didžiuojasi vynuogynais, kurių praeitis glaudžiai susijusi su cistersų vienuoliais iš netoliese esančios Cîteaux abatijos. Būtent šie vienuoliai XII amžiuje išgarsėjo įkūrę „Clos de Vougeot“. Tačiau šiuolaikinę „Bertagna“ ūkio istoriją nuostabiai suformavo penktosios kartos vyndariai – Reh šeima.
Nors Reh šeima valdo kelis vyndarystės verslus visame pasaulyje, įskaitant ir žinomą „Reichsgraf von Kesselstatt“ Vokietijos Moselio-Saro-Ruerio regione, jų įtaka Burgundijoje nuolat augo nuo 1954 metų. Guntheris Rehas įsigijo „Domaine Bertagna“ 1982 metais, o jo energinga dukra Eva Reh perėmė ūkio valdymą 1988 metais.
Vyno stilius
Vadovaujant Evai, „Domaine Bertagna“ ypatingai daug dėmesio skyrė fermentacijos technologijoms ir moderniam vynuogynų valdymui. Jos vyndarystės filosofija pabrėžia terroir išraišką, vaisių grynumą, intensyvius aromatus, eleganciją ir ilgaamžiškumą bei subtilią ąžuolo įtaką. Tai preciziški Burgundijos vynai, puikiai išreiškiantys klasikinį stilių.
Prestižiniai vynuogynai
„Domaine Bertagna“ įsikūrusi 18-oje skirtingų Burgundijos aukštai vertinamo Côte de Nuits regiono apeliacijų, iš kurių 12 yra „Premiers Crus“ ir „Grands Crus“. Ši kokybė ir įvairovė įtvirtino ūkio vietą tarp aukščiausio lygio Burgundijos vynuogynų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Evos pastangos buvo gausiai apdovanotos daugybe 90 ir daugiau balų įvertinimų iš pirmaujančių JAV vyno industrijos leidinių. Nors pripažinimas yra malonus, Evos dėmesys išlieka sutelktas į išskirtinių vynų kūrimą, kurie kuo gryniausiai išreikštų savo kilmę – tai toliaregiškos lyderės, turinčios aukščiausius kokybės standartus, ženklas. Šie vynai pasižymi ne tik puikia dabartine kokybe, bet ir žymiu brandinimo potencialu.