Baltasis sausas
Baltasis vynas – 100 % ‘Chardonnay’
Tai išskirtinis ir rafinuotas Premier Cru baltasis Burgundijos vynas, meistriškai atskleidžiantis Meursault terroir grožį. Šis sklypas, kurį François Mikulski puoselėja nuo 1992 m., yra rytinėje Poruzots Dessus dalyje, o vynuogės skinamos iš maždaug 50 metų amžiaus vynmedžių, auginamų pagal ekologiškus (nesertifikuotus) metodus.
Taurėje atsiskleidžia šviesiai auksinė spalva su žalsvais atspalviais. Aromate juntami subtilūs šviežiai kulto sviesto, kalendros, verbenos, šalavijo ir citrusinių vaisių akcentai, papildyti prinokusių baltųjų persikų, kriaušių, marmelado bei švelnių mineralinių natų. Burnoje vynas sodrus, bet gyvas, su aliejiška tekstūra, prinokusių vaisių koncentracija ir minerališkais niuansais. Poskonyje juntamas kalkakmenio grynumas, baltieji pipirai, subtilus žolelių prieskonis bei ilga, elegantiška pabaiga.
‘Chardonnay’ vynuogės auga ant rudo priemolio dirvožemio sluoksnio, esančio virš įtrūkusio uolienų pagrindo, leidžiančio šaknims pasiekti gilesnius mineralų klodus. Fermentacija vyksta prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių 20–30 % – naujos.
Tiekti 10-12 °C temperatūros. Puikiai dera su mėsinga žuvimi bei jūros gėrybėmis.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.