Oranžinis sausas
"Nevaržomas, natūralus džiaugsmas butelyje", taip apie šį vyną sako patys vyndariai. Vynas, pagamintas iš baltųjų vynuogių veislių fermentuojant dalinai su odelėmis bei šakelėmis ir maceruojant nereguliuojamoje temperatūroje. Spontaniškai fermentuotas, nefiltruotas, be pridėtinių sulfitų, brandintas naudotose ąžuolo ir akacijos statinėse bei akmens masės ir terakotos amforose.
Džiovintų obuolių, moliūgų, medetkų,vaistinių ramunėlių, šermukšnių, apelsinų žievelės aromatų. Džiovinančių taninų, vidutinės rūgšties, agrastų ir greipfruto poskonio.
Sulfitų kiekis vyne: 28mg/l
Likutinis cukrus: 0,1g/l.
Rūgšties kiekis: 6,3g/l.
Tiekti 8-10 °C temperatūros prie rūkytų moliuskų, pastos su grybais/daržovėmis, daržovių lazanijos, liesesnės žuvies,rikota įdarytų cukinijų žiedų, šviežių keptų baravykų, minkštesnių sūrių.
Magula vyninės įkūrėjas Joseph Husar 1931 metais įsigijo žemės jau tada vyno pasaulyje žinomame Sucha nad Parnou kaimelyje, esančiame šiaurinėje Slovakijos dalyje, Karpatų kalnyne.
Tradicinę šeimyninę vyndarystę sujaukė komunizmo liūnas ir tik 2001 metais tiesioginiai Joseph Husar palikuonys išdrįso atnaujinti šeimos ūkio veiklą. Ir tik nuo 2011 metų, Blaufränkisch vynuoge padarytas vynas pasiekė entuziastų gomurius. Savo išskirtinį kelią bandanti surasti šeima iš kitų išsiskyrė savo noru mokytis iš geriausių– galiausiai tai juos, kaip grupę, ir charakterizavo.
Magula vyninės istorija prasidėjo 1931 m., kai Joseph Husar įsigijo žemės Suchá nad Parnou kaimelyje, šiaurinėje Slovakijos dalyje, Karpatų kalnyne – regione, jau tuomet žinomame vyno pasaulyje. Šeimos vyndarystės tradicijas nutraukė komunizmo laikotarpis, tačiau 2001 m. Joseph Husar palikuonys nusprendė atgaivinti ūkį. Pirmasis rimtas proveržis įvyko 2011 m., kai ‘Blaufränkisch’ vynas pasiekė vyno entuziastų taures.
Šeima pasirinko unikalų kelią – mokytis iš pripažintų natūralios ir ekologinės vyndarystės meistrų, tokių kaip Ibor Melecsky, Zsolt Sütö, antiintervencionistų ir biodinamikos lyderių Claus Preisinger bei Toni Hartl, taip pat Ondrej Korpás, Karol Braniš, Tibor Ruman ir Zoltán Tamašek. Šios patirtys nulėmė ūkio filosofiją: biodinamika, organinė vyndarystė ir minimali intervencija.
Magula vertybės – natūralumas ir skaidrumas. Vyninėje naudojamas tik minimalus būtinų sulfitų kiekis (10 mg/l), kai ES leidžiamos normos dažniausiai siekia 100–200 mg/l. Tai suteikia vynams autentiškumo ir išskirtinį grynumą.
Vyno stilius
Magula vynai išsiskiria gyvybingumu, švarumu ir natūralia vynuogių bei terroir išraiška. Jie gaminami be perteklinės intervencijos, taip išlaikant natūralų skonio balansą ir autentišką charakterį.
Prestižiniai vynuogynai
Vyninė dirba su savo nuosavais vynuogynais Suchá nad Parnou apylinkėse, kur derlingas dirvožemis ir Karpatų mikroklimatas suteikia vynams struktūrą bei gaivumą. Sklypai prižiūrimi biodinamiškai, nenaudojant sintetinių chemikalų.
Svarbiausias vynuogynas – Suchá nad Parnou Blaufränkisch, žinomas dėl subalansuoto rūgštingumo ir aromatinio gilumo.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Vynai fermentuojami natūraliai, be pridėtinių mielių, dažnai brandinami neutraliose ąžuolo statinėse arba molinėse amforose, siekiant išlaikyti vynuogių charakterį. Sulfitų naudojimas itin ribotas.
Dauguma Magula vynų skirti mėgautis jaunystėje dėl jų gaivumo ir gyvybingumo, tačiau kai kurie raudonieji, ypač ‘Blaufränkisch’, gali sėkmingai bręsti 5–8 metus.