1–72 iš 72
Vienas prestižiškiausių vyno regionų pasaulyje ir vienintelė vieta, kur gaminamas tikrasis šampanas. Šis šiaurės rytų Prancūzijos regionas apima apie 34 000 hektarų vynuogynų, išsidėsčiusių aplink Reims, Épernay ir Aube miestus. Čia susilieja šaltas klimatas, kalkingi dirvožemiai ir amžiais ištobulinta gamybos meistrystė.
Klimatas vėsus, kontinentinis, su dažnais krituliais ir trumpa vasara. Tai ribinės vynuogių auginimo sąlygos, kurios lemia aukštą rūgšties lygį ir subtilų aromatinį profilį – būtinas savybes putojančiam vynui. Vidutinė temperatūra vos 10 °C, todėl brandos ir rūgšties balansas čia išskirtinis.
Dirvožemiai sudaryti iš kalkingo marlės, kreidos ir smėlio sluoksnių. Būtent kalkingas pagrindas (craie) suteikia šampanui minerališkumą, elegantišką tekstūrą ir ilgą poskonį. Šis unikalus terroir geba išlaikyti drėgmę sausros metu ir atspindėti šviesą į vynmedžių šaknis, padedant uogoms tolygiai bręsti.
Pagrindinės veislės – ‘Chardonnay’, ‘Pinot Noir’ ir ‘Pinot Meunier’. Kiekviena jų prisideda prie šampano stiliaus: Chardonnay suteikia elegancijos ir gaivos, Pinot Noir – struktūros, o Pinot Meunier – vaisiškumo ir apvalumo.
Skaityti daugiauPutojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis p. sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Šampano gamyba vyksta tik pagal tradicinį metodą (méthode champenoise) – antrinė fermentacija butelyje, po kurios vynas brandinamas su mielių nuosėdomis mažiausiai 15 mėnesių (dažnai 3–5 metus ar ilgiau). Šis procesas suteikia šampanui kreminę tekstūrą, brioche ir riešutų natas.
Champagne istorija prasidėjo dar XVII a., kai vietos vienuoliai, tarp jų ir garsusis Dom Pérignon, tobulino burbuliuojančio vyno gamybą. Nuo tada regionas tapo prabangos, iškilmingų akimirkų ir šventės simboliu visame pasaulyje.
Šiandien Champagne AOC – ne tik kilmės vieta, bet ir kokybės sinonimas. Čia susilieja tradicija, meistrystė ir terroir, o kiekvienas butelis liudija šimtmečius puoselėtą preciziškumą.