Raudonasis sausas
Soldera Case Basse 2020 – tai nepaprastai išraiškingas, autentiškas ir riboto kiekio vynas iš pačios Toskanos širdies, kuriame Sangiovese vynuogė pasiekia savo elegancijos ir gylio viršūnę. Šis vynas gaminamas legendinėje Case Basse vyninėje, kur kiekvienas butelis yra meistriško darbo, gamtos ir tradicijos sintezė.
Fermentacijai naudojamos laukinės mielės, ji vyksta medinėse atviro tipo statinėse (slavoniškas ąžuolas). Maceracija ilga, kad maksimaliai išgautų struktūrą ir aromatus – dažnai virš 3–4 savaičių. Vynas nefiltruotas.
Ilgas brandinimas didelėse slavoniško ąžuolo statinėse („botti grandi“), kurių tūris – apie 60 hl.
Statinės naudojamos daug kartų – siekiama, kad medis nepersmelktų vyno, o leistų vystytis 'Sangioves'e grynumui.
Brandinimo trukmė: dažniausiai 5–6 metai iki išpilstymo, o po to dar ~1 metai butelyje.
Minimalus sulfitų kiekis – tik tiek, kiek būtina ilgalaikiam stabilumui.Aromatai: intensyvūs ir daugiasluoksniai – raudonos uogos (vyšnios, avietės), džiovintos rožės, saldymedis, odos, tabako bei šlapių žemių natos.
Skonis: puikiai struktūruotas, elegantiškas taninų stuburas, ilgai išliekantis poskonis su subrendusiu vaisių ir prieskonių deriniu.
Tiekti 16-18 ° C prie jautienos, žvėrienos patiekalų, brandžių sūrių.
Soldera Case Basse – legendinis Sangiovese iš Toskanos širdies
Gianfranco Soldera – neabejotinai viena iš ikoniškiausių Toskanos vyndarystės asmenybių. Buvęs draudimo brokeris, 1972 m. jis kartu su žmona Graziella įsigijo „Case Basse“ vyno ūkį netoli Brunello di Montalcino apylinkių. Šis ūkis, įkurtas 320 m aukštyje virš jūros lygio, šiandien apima apie 20 hektarų, iš kurių 12 ha užima vynuogynai.
Ekologinė oazė
„Soldera Case Basse“ nėra tik vyninė – tai subalansuota ekosistema. Šeima vynuogynus apsupo mišku, rožių ir obelų sodais, tvenkiniu, o vynuoges saugo bitės, leidžiančios išvengti pesticidų. Ūkis dirbamas visiškai natūraliai, laikantis biodinaminės filosofijos, nors ir nesertifikuotas.
Vyninėje įrengtas požeminis rūsys, kuriame palaikoma natūrali oro cirkuliacija ir drėgmė (~85%), užtikrinanti idealias sąlygas ilgalaikiam vyno brandinimui.
Gamyba: natūralumas, kantrybė ir jokių kompromisų
Nuo 1980-ųjų Gianfranco Soldera propagavo ilgos fermentacijos filosofiją – vynas fermentuojamas su natūraliomis mielėmis, be temperatūros kontrolės, dideliuose slovėniško ąžuolo kubiluose.
Jo principas:
„Geriausias vynas gimsta iš nesumaišytų vynuogių sulčių – kaip Brunello, Barolo ar Burgundija.“
Todėl ūkyje auginama tik 100% Sangiovese.
Po fermentacijos vynas brandinamas net 5–6 metus didelėse slovėniško ąžuolo statinėse, o stabilizacijai naudojamas itin mažas sulfitų kiekis. Vynas nefiltruojamas, visa tai leidžia jam natūraliai bręsti ir išreikšti terroir autentiškumą.
Moderni analizė – tradicijų paslaugoje
Nors Soldera garsėja tradiciniu požiūriu į vyndarystę, ūkis taip pat investuoja į aukščiausio lygio aplinkos ir vyno tyrimus. Ūkyje veikia meteorologinės stotelės, kurios fiksuoja net mažiausius klimato pokyčius tarp skirtingų vynuogynų blokų. Vyninė glaudžiai bendradarbiauja su Florencijos ir Milano universitetais, o Soldera netgi įsteigė specialią stipendiją jauniesiems vyndarystės mokslininkams.
Tragedija, pakeitusi kryptį
2012 m. pabaigoje vyninę sukrėtė tragedija: įsibrovėliai sąmoningai sunaikino šešerių metų derlių – 2007–2012 m. vyną. Tai paskatino Gianfrancą pasitraukti iš „Brunello di Montalcino“ apeliacijos ir beveik nutraukti vyno prekybą Italijos rinkoje.
Vienas vynas – tūkstančiai istorijų
"Soldera Case Basse" gamina tik vieną vyną per metus – Sangiovese Toscana IGP, jei derlius pasiekia jų itin aukštą kokybinį lygį. Geri metai lemia iki 15 000 butelių, o sudėtingais – vos 6 000.
Tai itin retas, kolekcinis vynas, puošiantis geriausių pasaulio restoranų vynraščius. Vyno kritikai jį vadina vienu tyriausių ir elegantiškiausių Sangiovese vynų, pranokstančiu daugelį Brunello apeliacijos atstovų.