Raudonasis sausas
Terre Nere Prephylloxera Etna Rosso DOC 2019 – tai vienas iš prestižiškiausių Sicilijos raudonųjų vynų, gaminamas iš šimtamečių vynmedžių, kurie išliko nepažeisti filokseros. Tai itin retas ir vertingas vynas, atspindintis Etna regiono istorinę svarbą ir unikalų vulkaninį terroir.
Vyne atsiveria raudonųjų vyšnių, aviečių, rožių žiedlapių, dūmo, žolelių ir mineralų derinys. Skonyje – rafinuota struktūra, elegantiški taninai, subtilus rūgštingumas ir ilgas, minerališkas poskonis.
Pre-filokseriniai vynmedžiai (120–140 metų amžiaus) auga Calderara Sottana vynuogyne, ant šiaurinių Etna šlaitų, maždaug 600–800 m aukštyje virš jūros lygio. Tai vienas iš nedaugelio Europos regionų, kur filoksera nesunaikino senųjų vynmedžių, nes vulkaninis dirvožemis joms netinka.
Derlius renkamas rankomis, labai kruopščiai, atrenkant tik sveikiausias uogas.
Vynuogės fermentuojamos su natūraliomis mielėmis, pasitelkiant tradicinį ilgą odelių mirkymą (maceraciją), kuris leidžia išgauti gilesnį spalvos, taninų ir aromatų profilį.
Vynas brandinamas apie 14 mėnesių prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių dalis yra naujos ir 1 mėn. metalo talpose. Po to dar brandinamas buteliuose.
Produkcija itin ribota – apie 4–5 tūkst. butelių per metus.
Tiekti 16-18° C prie tuno tartaro, jautienos karpačio, picų, vytinto kumpio, sūrių.
Tenuta delle Terre Nere – tai prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant Etnos ugnikalnio šlaitų, šiaurinėje jo dalyje, netoli Randazzo miestelio. Tai viena iš pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurios veikla orientuota į šio unikalaus terroir‘o (dirvožemio, klimato ir vietovės) išnaudojimą kokybiškam vynui kurti.
Pagrindinė informacija apie Tenuta delle Terre Nere:
Įkurta: pradėta vystyti apie 2002 m., įkūrėjas – Marco de Grazia, žinomas Italijos vyno ambasadorius.
Vietovė: šiauriniai Etnos šlaitai, apie 600–1 000 m aukštyje virš jūros lygio.
Dirvožemis: vulkaninės kilmės – turtingas mineralais, akmenuotas, labai įvairus net ir skirtinguose sklypuose.
Vynuogių veislės:
Raudonosios: Nerello Mascalese (pagrindinė), Nerello Cappuccio.
Baltosios: Carricante (dažniausiai Etna Bianco vynuose).
Išskirtinumai:
"Cru" filosofija: Tenuta delle Terre Nere viena pirmųjų Etnos regione pradėjo gaminti vynus pagal Burgundijos stilių – atskirai iš kiekvieno "cru", t.y. pavienių vynuogynų, tokių kaip Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kt.
Ekologiška praktika: vynuogynai tvarkomi laikantis ekologinės žemdirbystės principų, rankinis derliaus nuėmimas.
Stilius: vynai elegantiški, subtilūs, minerališki, turintys Burgundišką charakterį – ypač Nerello Mascalese vynai, dažnai lyginami su Pinot Noir dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Populiariausi vynai:
Etna Rosso – bazinis, bet labai kokybiškas raudonas vynas.
Etna Bianco – elegantiškas baltasis, pagrįstas Carricante vynuogėmis.
Cru Etna Rosso vynai – premium klasės raudonieji iš konkrečių vynuogynų, skirtingi charakteriu, bet visada rafinuoti.