9 klasikiniai vynai šventėms
Paskelbta: 2016-12-04
9 klasikiniai vynai šventėms
Klasikinis vynas – patikrintas laiko, taurus, elegantiškas, atpažįstamas net ir vyno neišmanančių žmonių. Todėl tokį vyną tinka neštis į svečius, dovanoti ir su juo švęsti. Per šventes juk nenorime eksperimentuoti, juolab nusivilti. Per šventes tikimės to, ką žinome, norime pasimaudyti klasikinio vyno per šimtmečius susikurtos auros šilumoje, pasisemti garsiausiose vakarienėse sukauptos patirties.
Todėl pateikiame 9-ių klasikinių vynų sąrašą ir po vieną sėkmingą tokio vyno tipo atstovą.
Šampanas, Prancūzija - Louis Barthelemy Champagne Amethyste Brut AOC
Jauno, tačiau perspektyvaus vyndario šampanas. Pasižymi itin gaiviu citrusų, žalių obuolių aromatu, kurį papildo subtilios ką tik iškeptų bandelių natos. Sausas, itin gaivios rūgšties, citrusų skonio ir ilgai išliekančio minerališko poskonio.
Visų „Vyno klubo“ šampanų sąrašas čia.
Šabli, Prancūzija - Domaine Servin Chablis AOC 2015
Servinų šeima gyvena Šabli regione nuo 1654 metų ir didžiąją laiko dalį skiria vynuogių auginimui ir vyndarystei. Ūkiui priklauso 32 ha vynuogynų, iš jų nemaža dalis Premier ir Grand Cru vynuogynuose. „Domaine Servin“ ūkis – vienas geriausių Šabli apeliacijoje. Blyškios spalvos vyne dominuoja žalių obuolių ir citrusų aromatas su titnago dūmo nata. Burnoje – gaivi plieninė rūgštis, itin vaisiškas ir minerališkas skonis.
Visi mūsų parduodami baltieji Burgundijos vynai čia.
Rislingas, Vokietija - Reichsgraf von Kesselstatt Scharzhofberger Riesling Trocken 2007
Vyninė „Reichsgraf fon Kesselstatt“ pasaulyje pripažinta kaip viena iš geriausių vokiško rislingo gamintojų Mozelio, Saro ir Ruverio regione. Visi vynuogynai yra valdomi šeimos. Kesselstattai visada mokėjo pabrėžti kokybę. Griežtas derliaus ribojimas, šiuolaikinės vyno laikymo sąlygos užtikrina vyno tvirtumą. Vynas padarytas iš atskiro 80 metų senumo vynmedžių vynuogyno. „Mūsų brangakmenis“ – taip apie Scharzhofbergo vynuogyną kalba patys vyndariai. Vynuogynas auga pietiniame Saro upės slėnio šlaite, kurio nuolydis 35–60 proc. Vynmedžiai auga lioso, pilkojo ir rausvojo skalūno dirvožemyje.
Visų „Vyno klubo“ rislingų sąrašas čia.
Bordo, Prancūzija - Chateau De Pez Cru Bourgeois Saint - Estephe AOC 2009
„Chateau de Pez“ ūkis, įsikūręs Sent Estefo komunoje Medoke, yra vienas seniausių apylinkėse. 26 ha vynuogynų daugiausiai apsodinti ‘Merlot’ ir ‘Cabernet Sauvignon’ vynuogėmis, kurios gali mėgautis puikios ekspozicijos šlaitais. Šis „Louis Roederer“ šampano namams priklausantis ūkis ir toliau lieka ištikimas brandinimui ąžuolo statinėse. Vynas 12–18 mėnesių laikomas prancūziško ąžuolo statinėse. Jis yra sodrios rubino spalvos su violetiniais atspalviais. Dominuoja koncentruotas juodųjų serbentų aromatas su prieskonių ir dūmų natomis. Puikios struktūros ir ilgai išliekančio poskonio vynas.
Visų „Vyno klubo“ bordo sąrašas čia.
„Pinot Noir“, Prancūzija - Michel Gros Fontaine Saint Martin AOC 2014
Ūkį „Domaine Michel Gros“ Grosų šeima įkūrė 1830 metais Von Romanė (Vosne-Romanée) kaime, apie kurį vaizdingai sakoma, jog tai yra ryškiausia Cote de Nuits žvaigdė. Šiuo metu šeštos kartos atstovas Michelis Grosas tęsia ir tobulina vyndarystės tradicijas, sukurtas jo protėvių. Tai daro ir jo sesuo ūkyje „Domaine AF Gros“, brolis – „Domaine Gros Frere et Soeur“, o pusbrolis – „Domaine Anne Gros“. Šios vyninės vynai sodrūs, tvirti, bet švelnaus skonio. Tinkami brandinimui.
Visų „Vyno klubo“ raudonųjų Burgundijos vynų sąrašas čia.
Barolas, Italija - Elvio Cogno Cascina Nuova Barolo DOCG 2012
Pjemonto gamintojui „Elvio Cogno“ priklauso vieni iš geriausiai vertinamų regiono vynuogynų. Šio gamintojo barolai vadinami klasikiniais, nes vyno gamybai naudojamos tik didelės slovėniško ąžuolo statinės, o vynai išlaiko natūralius vynuogių aromatus. Ūkis yra patekęs į UNESCO paveldo sąrašą kaip puikiai išlikęs senovinės vyninės pavyzdys, o jo vynai nuolat sulaukia labai aukštų kritikų vertinimų. Dvejus metus laikytas didelėse Slovėnijos ąžuolo statinėse, šis barolas gamintas taip, jog aromatas ir skonis atsiskleistų anksčiau, nei įprastai. Vynas pasižymi gėliškais ir švelniai prieskoniškais kvapais, puikiai subalansuotu skoniu bei ilgai išliekančiu minerališku poskoniu.
Visų „Vyno klubo“ Pjemonto vynų sąrašas čia.
Kjantis, Italija - Castello di Volpaia Chianti Classico DOCG 2013
Vyninę ir 360 hektarų vynuogynų pagal ekologinės žemdirbystės principus valdo Mascheroni‘ų šeima. Įdomu, kad XII amžiaus Volpajos miestelį-tvirtovę italų žinynas „Gambero Rosso“ laiko unikaliausia kjančio gamybos vieta, o „Wall Street Journal“ vadina jį vienu iš 7 Italijos stebuklų. „Castello di Volpaia“ laikomas klasikiniu Italijos vyno gamintoju. Vynas gaivaus prinokusių vyšnių aromato su lengva prieskonių natele; burnoje vidutinio svarumo, jaunatviško skonio ir švelnios rūgšties su aiškiai išreikštais taninais.
Visų „Vyno klubo“ raudonųjų Toskanos vynų sąrašas čia.
Amaronė, Italija - Brigaldara Amarone della Valpolicella Classico DOC 2011
Vyninė „Brigaldara“ yra įsikūrusi šalia San Floriano kaimelio, į šiaurę nuo Veronos, Marano slėnyje, kuris patenka į „Classico“ vyno zoną Valpoličelos vyno regione. Gaminant vyną, siekiama išreikšti vynuogių savybes, tad fermentacija nėra skubinama, o vyno brandinimui naudojamos įvairios talpos. Vynuogyne atidžiai atrinktos sveikos uogos prieš jas išspaudžiant ir fermentuojant 120 dienų vytinamos medinėse dėžutėse. Vėliau vynas metus brandinamas 225 litrų ąžuolo statinėse ir dar 2 metus didelėse 25 hektolitrų statinėse. Vynas granatų spalvos, dominuoja vaisių džemo, vyšnių bei vanilės kvapai, juos papildo džiovintų vaisių ir prieskonių niuansai, atsirandantys dėl vynuogių vytinimo. Skonis sodrus ir kompleksiškas.
Visų „Vyno klubo“ raudonųjų Veneto vynų sąrašas čia.
Riocha, Ispanija - La Rioja Alta Vina Alberdi Reserva Rioja DOC 2010
Vyninę „La Rioja Alta“ galima vadinti senosios Riochos atstovais, nes joje itin laikomasi tradicinių vyndarystės būdų. Gran Reserva vynas net 6 metus laikomas statinėse ir dar porą – butelyje, kol pasiekia galutinį vartotoją. Dideliame aukštyje ir tik Aukštutinėje Riochoje augantys vyninei priklausantys vynuogynai lemia trumpesnį nokimo laiką, ryškų vaisių aromatą bei lengvesnę struktūrą. Dėl tokių sąlygų vynas kiek primena Burgundijos „Pinot Noir“. 2 metus brandintas amerikietiško ąžuolo statinėse rubino spalvos vynas sodriai kvepia braškių uogiene, vyšniomis, vanile, kokosu, saldymedžiu, oda bei dūmais. Burnoje vynas sausas, gaivios rūgšties bei tvirtų, tačiau švelnių taninų, vidutinio svarumo bei sodraus ir ilgai išliekančio skonio.
Visų „Vyno klubo“ raudonųjų Riochos vynų sąrašas čia.