Ką pasiūlytum klientui, jei dirbtum mūsų parduotuvėje?
Paskelbta: 2019-08-06
Šito paklausėme Narimanto Miežio, penkiskart geriausio Lietuvos someljė, vyno baro „Somm“ vadovo.
Siūlyčiau tai, ko daugelis žmonių patys retai užsisako, – atsakė Narimantas.
- Šampanas. Visoks šampanas: nuo–iki. Tiek vakaro pradžiai, tiek su užkandžiais, tiek su pagrindiniais patiekalais. Jis dera visur ir visada.
- Austrija yra mano itin mėgstama šalis. Minerališki, daug gaivios rūgšties turintys baltieji vynai bene labiausiai tinka prie žalios mėsos, žuvų ar jūrų gėrybių. Mėgstu rekomenduoti (ir svečiams patinka) ne regiono, o vieno atskiro kaimelio vynus:
- „Jurtschitsch Loiserberg Gruner Veltliner DAC Reserve“ iš Kamptalio;
- „Salomon Undhof Wachtberg Gruner Veltliner DAC“ iš Kremstalio;
- „Wimmer Czerny Weelfel Gruner Veltliner Alte Reben“ iš Vagramo.
Manau, jog raudonieji austriški vynai yra dar neatrastas lobis. Visų pirma, dėl kainos ir kokybės santykio. Antra, tai itin gastronomiški vynai – puikūs maisto palydovai. Jų taninų, rūgšties, vaisiškumo ir lengvo minerališkumo balansas yra sunkiai pakartojamas:
- „Weingut Pockl Zweigelt“ iš Burgenlando;
- „Markowitsch Blaufrankish“ iš Karnuntumo.
- „Kir-Yianni Ramnista Naoussa“ – tai ‘Xinomavro‘ vynuogių vynas. Siūlau šį vyną kaip labiau sunokusį ir vaisiškesnį už ‘Nebbiolo‘ vynuogių vyną. Svečiai patys niekuomet tokio vyno neužsisakytų, tačiau visuomet lieka maloniai nustebę.
- „Chateau Dereszla 5 Puttonyos Tokaji Aszu“ – itin universalus desertinis vynas. Šiuo metu siūlome jį taurėmis, ir mane tikrai stebina jo populiarumas. Itin žaviuosi šio vyno gaivos ir sodrumo deriniu.