Putojanti Naujųjų šventė – tradiciniai pasirinkimai ar madingos tendencijos?
Paskelbta: 2023-12-27
GABRIELĖ PRAVILONIENĖ
Naujametinis šventimas daugeliui neįsivaizduojamas be putojančio vyno taurės rankoje: svečių pasitikimas išvakarėse, laikrodžio dūžių skaičiavimas šiam mušant vidurnaktį, tingūs pirmosios naujų metų dienos pusryčiai, – žaismingai kylančių burbuliukų kupina taurė yra neatsiejama naujametės šventės palydovė. Nūdienos rinka siūlo kaip niekad daug pasirinkimų – pradedant tradiciniu būdu pagamintais putojančiais iš klasikinių regionų, tokiais kaip šampanas, kava ar frančiakorta, ir baigiant nekasdieniais, naujai atgimstančiais „Pét nat“ ar rečiau sutinkamais burbuliukais iš Pjemonto, Toskanos, Anglijos. Trumpai apžvelgsime skirtingas putojančių gėrimų kategorijas tikėdamiesi, kad tai padės išsirinkti geriausią variantą Jūsų šventei.
Ypatingai šventei – ypatingas šampanas
Naujuosius metus kviečiame pradėti tauriai – su putojančių vynų karaliumi šampanu.
Kompleksiškas, sodraus skonio, varijuojantis nuo lengvesnių, gaivesnių didžiųjų šampano namų variantų iki ryškių, nokių, išskirtinių mažųjų Šampanės vyndarių produktų. Ieškote ko nors gerai žinomo, tradicinio ir kultinio? Tuomet kviečiame pasižvalgyti po „Pol Roger" šampano namų asortimentą. Tai buvo mėgstamiausias Winstono Churchillio šampanas, karališkajai šeimai tiekiamas iki šiandien.
Mūsų lentynose galite rasti ir tokių gamintojų, kaip „Jacquesson" – tai vieni seniausių nepriklausomų šampano namų, pastaruosius dešimtmečius atgimstantys naujai brolių Jean-Hervé ir Laurent'o Chiquet rankose. Kitaip nei daugelis šampano namų, broliai nesiekia sukurti ir išlaikyti vienodo nevintažinio šampano, bet bando kasmet atskleisti konkretaus vynmečio ypatumus. Jų produktai pasižymi elegantišku minerališkumu. Šie šampano namai sukūrė ir metalinę vielutę (muselet), prilaikančią šampano butelio kamštį. Tad gera istorija – garantuota.
„Diebolt-Vallois" – šeimyniniai šampano namai Kramano kaimelyje Kot de Blanks regione. Didžioji dalis šeimai priklausančių vynuogynų turi Grand Cru arba Premier Cru statusą, o dauguma vynų pagaminti iš 100 % ‘Chardonnay‘, kurias puikiai vertina tiek garsiausi vyno kritikai, tiek šampano mėgėjai.
160-uosius metus skaičiuojantys, taip pat šeimai priklausantys šampano namai „Duval-Leroy" nuo pat įsikūrimo ypatingą dėmesį skiria tvarumo principams, jie vieni pirmųjų į rinką išleido ekologiškai sertifikuotą Brut šampaną, pirmieji, kurių vynuogynai turi HVE ženklinimą, rodantį, kad naudojami priežiūros būdai tausoja aplinką ir biologinę įvairovę, o vyninė naudoja atsinaujinančių šaltinių energiją bei lietaus vandenį. Nors šampano namus valdo trys broliai, lemiamas žodis vis dar priklauso Carol Duval Leroy, tapusiai pirmąja Šampanės vyndarių asociacijos (AVC) vadove moterimi, o jų Chef de Cave – pirmoji moteris, užimanti tokią poziciją šampano namuose. Neatsitiktinai ir jų prestige cuvée vadinasi „Femme de Champagne“– šampano moteris.
1923 m. Epernė komunoje nuo revoliucijos Rusijoje pabėgusi princesė įkūrė šampano namus, kurie kelis kartus pakeitė šeimininkus, kol galiausiai 2002-aisiais juos įsigijo Jean-Barthélémy Chance'as, nusprendęs šlovės vyno mėgėjų gretose siekti su „Maison Louis Barthélémy" vardu. Šių namų šampanai yra elegantiški, kompleksiški, turintys nedaug pridėtinio cukraus bei ilgai brandinti su mielėmis.
Ericas Rodezas – Grand Cru statusą turinčiame Ambonė kaimelyje įsikūręs aštuntos kartos vyndarys, valdantis vos 6 ha vynuogynų, kuriuos prižiūri biodinaminės žemdirbystės principais. Baziniai vynai fermentuojami ąžuolo statinėse, o šampanai galingi, nokūs, oksidacinio stiliaus.
Ir, žinoma, prabangieji šampano namai Champagne Louis Roederer – nuo visoms progoms tinkančio Louis Roederer Collection 243, kurį pernai per Naujuosius gėrė net pats vyno kritikas Jamesas Sucklingas, iki garsiojo Cristal.
Putojantis
Champagne Diebolt - Vallois Brut Rose
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 70%
- Pinot Noir - 30%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Brut Réserve
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 10%
- Meunier - 30%
- Pinot Noir - 60%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Femme de Champagne Brut Nature Millesime 2002
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 95%
- Pinot Noir - 5%
-
- Taurus, koncentruotas, ilgaamžis klasikinio metodo putojantis
- 1,5 12 %
Putojantis sausas
Champagne Eric Rodez Blanc de Noirs Ambonnay Grand Cru
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12%
Putojantis sausas
Champagne Eric Rodez Cuvee des Crayeres Ambonnay Grand Cru
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Chardonnay - 40%
- Pinot Noir - 60%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12%
Putojantis
Champagne Louis Barthelemy Amethyste Brut NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 20%
- Meunier - 30%
- Pinot Noir - 50%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Putojantis sausas
Champagne Louis Roederer Cristal Brut (gift box) 2015
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 40%
- Pinot Noir - 60%
-
- Taurus, koncentruotas, ilgaamžis klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis
Champagne Pol Roger Brut Reserve NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 34%
- Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Chardonnay - 100%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Chardonnay - 30%
- Pinot Noir - 70%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%
Nustebinkite svečius premium burbuliukais iš Anglijos ir „Michelin“ restoranuose pilstomos nealkoholinės alternatyvos
Vos prieš 70 metų Jungtinėje Karalystėje atsirado pirmasis komercinis vynuogynas. O šiandien Anglijos putojančio vyno populiarumas ir paklausa jau vadinami vyno pasaulio fenomenu. Kentas, Jungtinės Karalystės pietryčiuose esanti grafystė, gal didžiuotis daugiau nei 50-čia vyninių ir pretenduoja tapti britiškąja Šampane. Vieno labiausiai apdovanotų gamintojų Kente „Gusbourne“ vyno jau galima rasti ir Lietuvoje, „Vyno klube“. Atsinešus jį į vakarėlį tikrai nustebinsite svečius. Aklosiose degustacijose net ir geriausi someljė dažnai anglišką putojantį vyną sumaišo su šampanu, tad šių vynų tiek kaina, tiek priestižas taip pat prilyginamas tauriausiam putojančiam – šampanui.
Galime pasiūlyti ir magnum dydžio (1,5 l) butelių didesnėms kompanijoms.
Gusbourne Rose Brut 2017 1,5L >
Gusbourne Blanc de Blanc 2014 1,5L >
Nealkoholinės alternatyvos
Negalinčių ar nenorinčių vartoti alkoholio taip pat nepaliekame nuošalyje – siūlome šventišką, nekasdienišką, stilingą nealkoholinę alternatyvą – Copenhagen Sparkling Tea gamintojo putojančias arbatas.
„Blå“ – jazminais, ramunėlėmis ir citrusais dvelkiantis kompleksiškas gėrimas su švelniu taninų pojūčiu, puikiai derantis prie įvairių užkandžių, vegetariškų ar lengvų pagrindinių patiekalų, taip pat prie daugelio desertų. O štai „Lyserød“ – sausesnis gėrimas, stebinantis intensyviu raudonų uogų ir raudonų obuolių aromatu bei subtiliais gervuogių ir kinrožių niuansais, kurie burnoje palydimi švelnaus taniniško poskonio. Galima derinti prie sūresnio skonio patiekalų, jūros gėrybių, idealai tinka su austrėmis. LYSEGRØN - naujausias produktas putojančių arbatų linijoje, kurtas norint praplėsti nealkoholinių arbatų asortimentą elegantišku, gaiviu, citrusišku skoniu, puikiai derančiu prie austrių, ikrų, žuvies bei jūros gėrybių.
Mėgstate saldžiau? Siūlome putojančias arbatas su aukščiausios kokybės ekologiškomis sultimis iš Vokietijos - Van Nahmen. Plačios derinimo su maistu galimybės, įvairūs skoniai ir palanki kaina už aukščiasio lygio produktus.
Putojantis sausas
Gusbourne Blanc de Blanc 2018
- Didžioji Britanija
-
- Chardonnay - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
sausas
Gusbourne Brut Reserve 2019
- Didžioji Britanija
-
- Chardonnay - 62%
- Pinot Noir - 28%
- Meunier - 10%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Populiarūs putojantys: prosekas, Pét nat
Prosekas yra populiarus ir neįpareigojantis putojantis vynas, žavintis savo gaiva, lengvumu, minkšta puta bei vaisiškais, gėliškais aromatais. Puikiai dera tiek prie lengvų užkandžių, žuvies patiekalų, tiek prie nelabai saldžių kepinių bei desertų.
Proseko gamintojas „Follador" – vienas geriausių ir seniausių Italijoje. Folladorų šeima garsėja kokybiškais vynais jau nuo XVIII amžiaus, tačiau putojantį vyną Folladorų šeima pradėjo daryti 1970-aisiais, kuomet vyninė tapo viena pirmųjų, darančių putojantį vyną geriausioje proseko zonoje Valdobiadenėje.
Būtent šioje zonoje ir šiandien yra didžioji dalis Folladorų šeimos vynuogynų, kurių uogos naudojamos itin aukštos kokybės prosekui gaminti, o vyninę tebevaldo Folladorų šeima. Šiuo metu putojantys vynai „Follador" yra itin vertinami ne tik Italijoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje, o „Follador brut" prosekas tapo oficialiu prabangiojo „Rytų ekspreso" putojančiu vynu.
O štai kitas gamintojas „Andreola" didžiuojasi vynuoges augindamas stačiuose šlaituose, kur dominuoja 'Glera' vynuogės, tačiau neužmirštamos ir senosios vietinės veislės: 'Verdiso', 'Bianchetta' bei 'Perera'. „Andreola" vynai įvertinti aukso medaliais tiek Lietuvos, tiek pasauliniuose čempionatuose ir yra puikiai vertinami kritikų.
Norite kažko neįprasto, su daug skonio ir populiariaus - istorinis natūralusis putojantis vynas Pét nat, arba pétillant-naturel, gaminamas senoviniu būdu (method ancestrale), o pastarąjį dešimtmetį išgyvenantis tikrą atgimimą vynu besidominčiųjų bei jaunimo gretose.
Šio tipo vynas gaminamas iki galo nesusifermentavusį vyną supilstant į butelius ir sandariai uždarant – fermentacijai besitęsiant butelyje vynas natūraliai suputoja. Tai minimalios intervencijos vynas, neretai gaminamas iš ekologiškai ar biodinamiškai užaugintų vynuogių, nenaudojant pridėtinių mielių bei cukraus fermentacijos skatinimui, dažnai su minimaliu kiekiu sulfitų arba visai be jų. Pét nat vynai paprastai pasižymi tiesmukiškesniu, natūralesniu, mažiau kompleksišku skoniu – jie neįnoringi, puikiai tinka prie vištienos, kiaulienos, žuvies patiekalų, taip pat įvairių sūrių bei daržovių
Pét nat vynai gali būti gaminami įvairiose šalyse, juos neretai puošia kūrybiškos etiketės, buteliai gali būti uždaryti alaus kamščiu, jais mėgaujasi naujų skonių nebijantis jaunimas:
Lietuviškas rabarbarų putojantis vynas Roksala >
Populiarusis austriškas rožinis „Meiklang Prosa“ >
Ukrainietiškas patriotinis putojantis vynas >
Prancūziškas ir meniškas Domaine Albert de Conti >
Putojantis p. sausas
Andreola Vigna Ochera Rive di Rolle Dry Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG
- Italija
- Venetas/Prosecco di Valdobbiadene Superriore DOCG
-
- Glera - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 11,5 %
Putojantis sausas
Andreola Vigneto Dirupo Brut Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG
- Italija
- Venetas/Prosecco di Valdobbiadene Superriore DOCG
-
- Glera - 90%
- Bianchetta - 5%
- Perera - 5%
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 11,5%
Putojantis sausas
Biologist PetNat natural sparkling wine 2020
- Ukraina
-
- Chardonnay - 30%
- Pino Noir - 40%
- Traminer - 30%
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis p. sausas
Follador Farder Extra Dry Prosecco Treviso DOC
- Italija
- Venetas/Prosecco Treviso DOC
-
- Glera - 100%
-
- Lengvas, vaišikas, pusiau sausas putojantis
- 0,75 11,5%
Baltasis sausas
Niepoort Drink Me Nat Cool White Vinho Verde DOC 2021 1L
- Portugalija
- Vinho Verde/Vinho Verde DOC
-
- Arinto
- Loureiro
- Avesso
- ...
-
- Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis
- 1 11 %
- Austrija
- Vagramas
-
- Pinot Noir
- Zweigelt
- St. Laurent
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 11,5 %
- Prancūzija
- Pietvakariai
-
- Sauvignon Blanc - 80%
- Semillon - 20%
-
- Lengvas, vaisiškas, sausas putojantis
- 0,75 12,5 %
Tradiciniai burbuliukai
Labiau vertinantiems klasiką galime pasiūlyti įvairaus stiliaus tradiciniu būdu (antroji fermentacija vyksta butelyje) pagaminto vyno iš skirtingų regionų.
Dauguma Ispanijoje tradiciniu būdu pagaminamo putojančio vyno atkeliauja iš Katalonijos. Jiems paprastai naudojamos vietinės vynuogės ‘Perellada‘, ‘Xarel·lo‘ bei ‘Macabeo‘. Tačiau galima rasti vyno ir iš ‘Monastrell‘, ‘Garnachos‘ ar tarptautinių veislių, tokių kaip ‘Chardonnay‘ bei ‘Pinot Noir‘. Minimalus laikas su mielėmis yra devyni mėnesiai, tačiau Reserva ar Gran Reserva vynai su su mielėmis laikomi ilgiau – atitinkamai 15 bei 30 mėnesių.
Paprastai kava (Cava)pasižymi švelnesne rūgštimi nei šampanas, kremiška tekstūra, aromatui būdingos citrusų, obuolių, medaus, duonos bei skrudintų riešutų natos. Nepakeičiama prie ispaniško stiliaus užkandėlių (tapas), artišokų, šparagų ar ožkos pieno sūrių, taip pat ryškaus skonio jūros gėrybių: krevečių su česnakais, patiekalų su ančiuviais ar tradicinės paeljos. Norintieji derinti kavą prie desertų galėtų rinktis pusiau saldžią Mascaro kavą, besiskleidžiančią nokiu kriaušių, geltonų obuolių, medaus ir akacijų žiedų aromatu. Mėgstantys kremiškumą ir šviežių kepinių aromatus drąsiai gali rinktis Agusti Torello vynus.
Italijos šiaurėje, Lombardijoje, galime rasti elegantiškają frančiakortą – kiek švelnesnį, nokesnį, subtilesnį gėrimą, gaminamą iš ‘Chardonnay‘, ‘Pinot Nero‘ bei ‘Pinot Bianco‘ vynuogių. Dominuoja persikų, obuolių, švelnus mandarinų, žaliųjų citrinų, greipfrutų aromatas, žaviai įžeminamas subtilaus duoniškumo bei riešutų natų. Puikus pasirinkimas tiems, kurie dar tik pradeda savo pažintį su tradiciniu būdu pagamintais putojančiais vynais. Ypatingai nuotaikai sukurti galima derinti prie jūros šukučių, krabų, omarų, tačiau puikiai derės ir su lengvais užkandžiais, minkštais, lengvo skonio sūriais.
Nepamirškime ir mažųjų šampano brolių kremanų, kuriems uogos skinamos rankomis, o vynas mažiausiai devynis mėnesius praleidžia su mielėmis. Kremanų skonis priklauso nuo regione auginamų vynuogių, pavyzdžiui, Elzaso kremanai bus stipresnio skonio, prieskoningo vaisiškumo, bus puikūs Pietryčių Azijos virtuvės palydovai, o štai Burgundijoje gaminami varijuos nuo gaivesnių ir lengvesnių, gaminamų šiauriau, iki minkštesnių, svaresnių iš pietų. Didžiuojamės atstovaudami tokiems istoriniams kremano gamintojams kaip Antech.
Na ir artėjant tokiai gražiai šventei kaip Naujieji metai, negalime nepaminėti išskirtinės kokybės putojančio vyno iš Pietų Afrikos Respublikos – Ken Forrester „Sparklehorse“. Tradiciniu putojančio vyno gamybos būdu pagamintas vynas daromas iš senų (1975 m. pasodintų) 'Chenin Blanc' vynmedžių. „Ken Forrester“ yra vienas žymiausių 'Chenin Blanc' puoselėtojų, o vynas atrodo itin šventiškai.
Ką rinksitės Jūs?
Didžiuojamės galėdami Jums pasiūlyti platų putojančių gėrimų asortimentą, kuriame, tikime, ką nors sau ras tiek burbuliukų klasikos mėgėjai, tiek nuotykių ieškantys skonio entuziastai, tiek dar tik susipažįstantys su putojančio vyno pasauliu. Prireikus pagalbos renkantis, mielai Jums padės „Vyno klubo“ konsultantai, priderinsime prie progos, kompanijos, vertybių ar naujametinio stalo patiekalų.
Užsakymus nuo 50 EUR pristatome nemokamai.
Putojantis sausas
Antech Cuvee Emotion Rose Brut Crémant De Limoux AOC 2021
- Prancūzija
- Langedokas-Rusijonas/Crémant De Limoux AOC
-
- Chardonnay
- Chenin
- Mauzac
- ...
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12%
Putojantis sausas
Compagnia di Volpaia Sparkling Brut Nature 2019
- Italija
- Toskana
-
- Sangiovese - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Putojantis sausas
Ken Forrester Sparklehorse 2019
- Pietų Afrika
- Coastal Region/Stellenbosch
-
- Chenin Blanc - 100%
- 0,75 12 %
Putojantis
Mascaro Reserve Brut Nature Pure Cava DO
- Ispanija
- Katalonija/Cava DO
-
- Macabeo - 20%
- Parellada - 80%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Putojantis sausas
Vincent Château de Fuissé Brut Crémant de Bourgogne AOC
- Prancūzija
- Burgundija/Bourgogne AOC
-
- Chardonnay
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Putojantis sausas
Bott-Geyl Paul-Edouard Extra-Brut Cremant d'Alsace AOC
- Prancūzija
- Elzasas/Cremant d’Alsace AOC
-
- Chardonnay
- Pinot Blanc
- Pinot Noir
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%