Raudonasis sausas
klasikinis Burgundijos raudonasis, perteikiantis Pommard tvirtumą ir kompleksiškumą kartu su Mikulski vyninei būdingu preciziškumu bei subtilia elegancija. Tai vynas, kuris jungia jėgą ir rafinuotumą – griežtas, bet kilnus, kupinas charakterio ir gyvybingumo.
Vynuogės (‘Pinot Noir’) skinamos iš kelių sklypų Pommard apeliacijoje, kurių dirvožemį sudaro molis, kalkakmenis ir rudas mergelis. Šie sunkesni, turtingi dirvožemiai suteikia vynui struktūros, tvirtų taninų ir vaisiškumo – savybių, dėl kurių Pommard laikomas vienu iš daugiausiai „raumenų turinčių“ Côte de Beaune raudonųjų.
Aromate atsiveria juodųjų vyšnių, slyvų, mėlynių, džiovintų gėlių, tabako ir žemės natos, lydimos subtilių miško prieskonių, kakavos ir grafito užuominų. Kvapas sodrus, bet neperkrautas – aiškus, rafinuotas ir išlaikytas.
Burnoje vynas vidutinio kūno, su tvirta struktūra ir švelniai džiuginančiais taninais. Prinokusių tamsių uogų vaisiškumas derinamas su subtilia rūgšties linija, suteikiančia vynui ekspresyvumo. Poskonis – ilgas, šiek tiek dūmiškas, minerališkas, paliekantis elegantišką sausmedžio ir prieskonių aidą.
Fermentacija vyksta nerūdijančio plieno talpose, naudojant natūralias mieles, siekiant išlaikyti ‘Pinot Noir’ tyrumą ir autentiškumą. Po to vynas 12–14 mėn. brandinamas prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių apie 25 % – naujos.
Patiekite 16-18 °C temperatūros su raudona mėsa, tunu, antiena spanguolių padaže.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.