Baltasis sausas
Terre Nere Etna Bianco DOC 2024 – tai išraiškingas, sausas baltasis vynas iš šiaurinio Etnos šlaito, pagamintas iš Carricante vynuogių, augančių unikaliame vulkaniniame dirvožemyje, 600–900 m virš jūros lygio. Vynmedžių amžius svyruoja nuo 5 iki 50 metų – tai leidžia sujungti vaisišką jaunatviškumą su gilesniu terroir charakteriu.
Po švelnaus spaudimo, vynas fermentuotas žemoje temperatūroje nerūdijančio plieno talpose, taip išsaugant aromatų šviežumą ir minerališką struktūrą.
Spalva: šviesi gelsva su žalsvu atspalviu.
Aromatas: šviežių liepžiedžių, vasaros pievos, ananasų ir žalio obuolio natos.
Skonis: gaivus, sultingas ir minerališkas, su ilgai išliekančiu švariu poskoniu. Subtili rūgštis ir šlapių akmenų niuansas puikiai atspindi Etnos vulkaninę kilmę.
Tiekti 8-10° C prie itališkos pastos su artišokais/šparagais, garuose ruošos žuvies, salotų su vištiena.
Tenuta delle Terre Nere – tai prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant Etnos ugnikalnio šlaitų, šiaurinėje jo dalyje, netoli Randazzo miestelio. Tai viena iš pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurios veikla orientuota į šio unikalaus terroir‘o (dirvožemio, klimato ir vietovės) išnaudojimą kokybiškam vynui kurti.
Pagrindinė informacija apie Tenuta delle Terre Nere:
Įkurta: pradėta vystyti apie 2002 m., įkūrėjas – Marco de Grazia, žinomas Italijos vyno ambasadorius.
Vietovė: šiauriniai Etnos šlaitai, apie 600–1 000 m aukštyje virš jūros lygio.
Dirvožemis: vulkaninės kilmės – turtingas mineralais, akmenuotas, labai įvairus net ir skirtinguose sklypuose.
Vynuogių veislės:
Raudonosios: Nerello Mascalese (pagrindinė), Nerello Cappuccio.
Baltosios: Carricante (dažniausiai Etna Bianco vynuose).
Išskirtinumai:
"Cru" filosofija: Tenuta delle Terre Nere viena pirmųjų Etnos regione pradėjo gaminti vynus pagal Burgundijos stilių – atskirai iš kiekvieno "cru", t.y. pavienių vynuogynų, tokių kaip Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kt.
Ekologiška praktika: vynuogynai tvarkomi laikantis ekologinės žemdirbystės principų, rankinis derliaus nuėmimas.
Stilius: vynai elegantiški, subtilūs, minerališki, turintys Burgundišką charakterį – ypač Nerello Mascalese vynai, dažnai lyginami su Pinot Noir dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Populiariausi vynai:
Etna Rosso – bazinis, bet labai kokybiškas raudonas vynas.
Etna Bianco – elegantiškas baltasis, pagrįstas Carricante vynuogėmis.
Cru Etna Rosso vynai – premium klasės raudonieji iš konkrečių vynuogynų, skirtingi charakteriu, bet visada rafinuoti.