Raudonasis sausas
Vynas daromas iš atskiro Santa Spirito vynuogyno, augančio šiaurinėje Etnos ugnikalnio papėdėje 700/750mvjl, mikštame, vulkaninių pelenų turtingame dirvožemyje. Vynmedžių amžius 40-100 metų. Fermentacija vykdyta nuolat palaikant 28-30° C temperatūrą. Po savaiminės malolaktinės fermentacijos vynas 16-18 mėn. brandintas prancūziško ąžuolo stainėse ir didelėse ąžuolinėse talpose. Prieš išpilstant vynas dar 1 mėn. laikytas nerūdijančio plieno talpose.
Rubino spalvos vynas kvepia nokiomis vyšniomis, slyvomis, pipirais, bijūnais, eukaliptu. Švelnus, koncentruotas, aliejiškas, minerališko poskonio.
Tiekti 16- 18° C temperatūros prie troškintos kiaulienos, tuno kepsnio, pastos su mėsišku padažu, sūrių.
Tenuta delle Terre Nere – tai prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant Etnos ugnikalnio šlaitų, šiaurinėje jo dalyje, netoli Randazzo miestelio. Tai viena iš pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurios veikla orientuota į šio unikalaus terroir‘o (dirvožemio, klimato ir vietovės) išnaudojimą kokybiškam vynui kurti.
Pagrindinė informacija apie Tenuta delle Terre Nere:
Įkurta: pradėta vystyti apie 2002 m., įkūrėjas – Marco de Grazia, žinomas Italijos vyno ambasadorius.
Vietovė: šiauriniai Etnos šlaitai, apie 600–1 000 m aukštyje virš jūros lygio.
Dirvožemis: vulkaninės kilmės – turtingas mineralais, akmenuotas, labai įvairus net ir skirtinguose sklypuose.
Vynuogių veislės:
Raudonosios: Nerello Mascalese (pagrindinė), Nerello Cappuccio.
Baltosios: Carricante (dažniausiai Etna Bianco vynuose).
Išskirtinumai:
"Cru" filosofija: Tenuta delle Terre Nere viena pirmųjų Etnos regione pradėjo gaminti vynus pagal Burgundijos stilių – atskirai iš kiekvieno "cru", t.y. pavienių vynuogynų, tokių kaip Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kt.
Ekologiška praktika: vynuogynai tvarkomi laikantis ekologinės žemdirbystės principų, rankinis derliaus nuėmimas.
Stilius: vynai elegantiški, subtilūs, minerališki, turintys Burgundišką charakterį – ypač Nerello Mascalese vynai, dažnai lyginami su Pinot Noir dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Populiariausi vynai:
Etna Rosso – bazinis, bet labai kokybiškas raudonas vynas.
Etna Bianco – elegantiškas baltasis, pagrįstas Carricante vynuogėmis.
Cru Etna Rosso vynai – premium klasės raudonieji iš konkrečių vynuogynų, skirtingi charakteriu, bet visada rafinuoti.