Rožinis sausas
Tai istorinis ir autentiškas rožinio vyno stilius, jungiantis tradiciją, jūrišką gaivumą ir išskirtinį ilgaamžiškumą. Šis vynas pagamintas iš seniausių ūkio ‘Tibouren’ vynmedžių, suteikiančių jam ypatingos koncentracijos, struktūros ir elegancijos.
Aromate atsiskleidžia džiovintų persikų, apelsinų žievelės, laukinių žolelių, medaus bei švelnių dūmo ir riešutų natų derinys. Kvapas yra subtiliai oksidacinis, primenantis brangų baltąjį Burgundijos vyną ar sausą cheresą, tačiau išlaikantis gaivų, jūrinį pobūdį – tai išskirtinis „Clos Cibonne“ braižas.
Burnoje vynas yra vidutinio kūno, kremiškos, bet tvirtos tekstūros, su tiksliu rūgšties stuburu ir subtiliai sūrokai minerališku poskoniu. Skonyje dera džiovintų vaisių, riešutų, žolelių ir subtilių prieskonių niuansai, kuriuos užbaigia ilgas, švelniai jūrinis, beveik sūrus finišas. Tai rožinis vynas, pasižymintis ilgaamžiškumu ir struktūra, labiau primenanti aukštos klasės baltąjį nei įprastą Provanso rožinį.
Vynuogės auginamos netoli Tulono, ant pietinių, į jūrą žvelgiančių šlaitų, kur molingo ir kalkingo dirvožemio derinys bei Viduržemio jūros klimatas leidžia pasiekti puikų balansą tarp vaisiaus brandos ir gaivos.
Vynas pagamintas beveik vien iš ‘Tibouren’ vynuogių, surinktų iš senų vynmedžių, fermentuotas nerūdijančio plieno talpose, o vėliau brandintas senose ąžuolinėse „foudres sous voile“ statinėse – po natūralia mielių plėvele. Šis tradicinis brandinimo būdas suteikia vynui oksidacinės elegancijos, gilumo ir išskirtinio autentiškumo.
Tiekti 10–12 °C temperatūroje, su jūros gėrybėmis, ant grotelių keptu tunu ar dorada, arba su brandintu ožkų sūriu.
Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.
Istorija ir tradicijos
Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.
Vyno stilius
Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.