Rožinis sausas
Tai unikalus, laiko patikrintas rožinio vyno stiliaus etalonas. Čia atsiskleidžia retai sutinkama brandinto rožinio vyno gelmė, išlaikant Provanso eleganciją, jūrinį gaivumą ir „Tibouren“ veislės autentiškumą.
Kvapas – gilus ir kompleksiškas, jungiantis džiovintų abrikosų, apelsinų žievelės, žolelių, migdolų ir švelnaus dūmo natas. Jos jungiasi su oksidacinio tipo akcentais, primenančiais šerį ar brangų baltąjį Burgundijos vyną.
Burnoje vynas pilno kūno, tekstūra kremiška, su puikiai išlaikyta rūgštimi ir rafinuotu sūrokai minerališku pojūčiu. Skonyje dera džiovinti vaisiai, skrudinti riešutai, subtilus žolelių prieskonis ir ilgas, šiek tiek sūrus jūrinis poskonis. Tai Clos Cibonne vizitinė kortelė.
Vynuogės auginamos netoli Tulono, ant į jūrą žvelgiančių šlaitų su molingu-kalkingu dirvožemiu ir akmens priemaišomis. Mikroklimatas čia šiltas, bet nuolat gaivinamas jūros vėjų, todėl vaisius bręsta lėtai, išlaikydamas rūgštį ir subtilų aromatinį balansą.
Šis rožinis vynas gaminamas iš ‘Tibouren’ su nedidele dalimi ‘Grenache’. Po fermentacijos plieno talpose jis brandinamas senose ąžuolo statinėse „foudres sous voile“ – po plonu natūralių mielių sluoksniu, kuris vynui suteikia riešutiškos oksidacijos akcentą.
Tiekti 10–12 °C. Šis rožinis vynas puikiai dera su tunų tartaru su sezamų aliejumi, kepta antiena su džiovintais vaisiais arba brandintu „Comté“ sūriu.
Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.
Istorija ir tradicijos
Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.
Vyno stilius
Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.