Rožinis sausas
Vienas prestižiškiausių Provanso rožinių vynų. Tai rožinio vyno klasika, jungiant tradiciją, retą ‘Tibouren’ vynuogės išraišką ir išskirtinį ilgaamžiškumą. Šis vynas įkūnija unikalų Provanso pajūrio terroir – kur jūros brizas, saulė ir kalkingo šlaito dirvožemis suteikia gaivos, subtilumo ir elegancijos.
Aromate atsiskleidžia prinokusių persikų, apelsinų žievelės, džiovintų gėlių ir švelnių prieskonių natos, lydimos jodo, dūmo ir lengvo žolelių dvelksmo. Kvapas kompleksiškas, išlaikytas, turintis subtilaus oksidacijos prisilietimo, būdingo „Clos Cibonne“ stiliui.
Burnoje vynas pilno kūno, kremiškos tekstūros, su tiksliu rūgšties ir minerališkumo balansu. Skonyje atsiskleidžia prinokusių vaisių elegancija, lengvi dūmo ir prieskonių niuansai bei sūrokas, jūrinis poskonis, suteikiantis vynui charakterio ir ilgaamžiškumo.
Vynuogės auginamos šalia Tulono, ant pietinių, į Viduržemio jūrą žvelgiančių šlaitų. Dirvožemis – molingas ir kalkingas, turintis akmeningų priemaišų, o mikroklimatas – šiltas, gaivinamas jūros vėjų.
Fermentacija vyksta nerūdijančio plieno talpose, o dalis vyno brandinama 100 metų senumo ąžuolinėse statinėse „foudres sous voile“ – po plonu natūralios mielių plėvelės sluoksniu, suteikiančiu vynui šiek tiek riešutinį, oksidacinį niuansą ir unikalų gilumą.
Tiekti 10–12 °C. Šis rožinis vynas puikiai dera su tunų tartaru su sezamų aliejumi, kepta antiena su džiovintais vaisiais arba brandintu „Comté“ sūriu.
Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.
Istorija ir tradicijos
Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.
Vyno stilius
Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.