Raudonasis sausas
IŠANKSTINĖ VYNO PREKYBA - PRELIMINARI DATA 2025 m. RUGSĖJO MĖNESIO VIDURYS.
Tai retas ir išraiškingas raudonasis vynas, iš naujo apibrėžiantis, ką Provansas gali pasiūlyti be rožinio vyno.
Pagamintas iš senų ‘Tibouren’ vynmedžių vaisių – simbolinės, beveik pamirštos regiono veislės – šis vynas išsiskiria savo struktūra, elegancija ir savitu charakteriu, paverčiančiu jį vienu unikaliausių raudonųjų vynų Pietų Prancūzijoje.
Spalva – skaidri rubino raudona. Aromate – sluoksniuoti laukinių braškių, džiovintų žolelių, saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių ir švelnių žemės prieskonių atspalviai. Subtilios jūros brizo natos atspindi šio vyno gaivos pilna, jūrišką kilmę. Burnoje jis vidutinio kūno, švelniais taninais, sūria gelme ir gaiviu minerališku poskoniu.
Vynuogės auginamos ekologiškai dirbamame sklype, vynmedžių amžius siekia daugiau nei 60 metų amžių. Jie auga pietiniuose molio ir kalkakmenio šlaituose, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Šis Cru Classé ūkis naudojasi pastoviais jūros vėjais ir idealiu saulės apšvietimu, leidžiančiu pasiekti tobulą nokimą ir išlaikyti natūralią gaivą.
Fermentacija vykdoma su laukinėmis mielėmis, o vynas brandinamas senose ąžuolo statinėse („foudres“).
Clos Cibonne Rouge Prestige Olivier – tai tikra retenybė: Provanso raudonasis vynas, išsiskiriantis tiek elegancija, tiek charakteriu. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško vyno, jungiančio tradiciją ir naujumą.
Tiekti 16–18 °C temperatūroje. Šis išraiškingas ir elegantiškas raudonasis vynas puikiai dera su kepta antiena su grybų padažu, veršienos nugarine su žolelėmis arba brandintu „Beaufort“ sūriu.
Įsikūrusi kalvotame kraštovaizdyje tarp jūros ir kalnų, Clos Cibonne išsiskiria savo autentiška rožinio vyno filosofija. Nors ši vyninė yra dalis plačiai žinomo Côtes de Provence regiono, ji eina savitu keliu – čia kuriami ilgai brandinami, išraiškingo stiliaus rožiniai vynai, pranokstantys įprastą šio stiliaus suvokimą. Užuot sekusi masinės gamybos tendencijomis, vyninė išlaiko istorinį charakterį, retą vynuogių veislę ir senovinę gamybos techniką, kuriai ištikimos lieka jau kelios kartos. Būtent šis nuoseklus savitumas pavertė Clos Cibonne viena geidžiamiausių kultinių vyninių Prancūzijoje.
Istorija ir tradicijos
Vyninės šaknys siekia XVIII a., kai 1793 m. ūkį įsigijo Roux šeima. Prieš tai jis priklausė Jean-Baptiste de Cibon, Liudviko XVI jūrų pajėgų kapitonui, tarnavusiam Amerikos nepriklausomybės kare. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, Jean-Baptiste pasitraukė į Gibraltarą, o jo žemes perėmė vietos ūkininkai – tarp jų ir Roux šeima. Būtent André Roux, XX a. pradžioje nusprendė vynuogyną skirti išskirtinai ‘Tibouren’ vynuogėms – retai, tačiau kilmingai Provanso veislei. Jo pastangos padėjo Clos Cibonne tapti viena iš nedaugelio vyninių, gavusių Cru Classé statusą 1955 m. Šiandien vyninę valdo penktos kartos Roux palikuonis Olivier Deforges, kuris atsakingas už ūkio perėjimą prie ekologinės ir biodinaminės vyndarystės.
Vyno stilius
Clos Cibonne specializuojasi brandinamuose rožiniuose vynuose, gaminamuose tradiciniu „oxidative aging“ metodu – 18 mėnesių brandinant vyną didelėse 100 metų senumo statinėse („foudres“) su „voile“ (mielių plėvele). Visi vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, o dozė (jei taikoma) – itin minimali.
Prestižiniai vynuogynai
Clos Cibonne užima 15 hektarų vieno sklypo vynuogyną, nukreiptą į pietus, vos už kelių šimtų metrų nuo Viduržemio jūros. Vynuogės čia auga molingo-kalkingo dirvožemio šlaituose, kuriuose puikiai subalansuotas saulės kiekis ir jūrinis klimatas. Dauguma sodinukų yra daugiau nei 30 metų amžiaus, o pagrindinė vynuogių veislė – ‘Tibouren’, sudaro apie 90 % visos vyninės produkcijos. Likusi dalis skirta nedideliems ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Clairette’ ar ‘Semillon’ plotams.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Clos Cibonne vynų išskirtinumas – tai jų gebėjimas brandinti ir tobulėti ilgus metus, priešingai nei dauguma Provanso rožinių vynų, skirtų greitam vartojimui. Dėl ilgos brandos su mielių plėvele vynai įgyja chereso tipo niuansų, tekstūros, ir gastronominio potencialo. Nors vynai jaučiasi puikiai jauni, jie pasiekia piką po 5–10 metų brandinimo, o geriausiais metais gali išsilaikyti ir ilgiau.