„Sperss“ pasižymi griežtu „Nebbiolo“ charakteriu, būdingu Serralunga: stipria, vyriška struktūra ir daug brandžių taninų.
Gilios ir minerališkos natos, būdingos Serralunga terroir, dera su puikiais vaisių elementais: rūgščia juodąja vyšnia, triufeliais, rabarbarais ir saldymedžiu. Burnoje atsiskleidžia griežta tekstūra ir pilnas kūnas, vynas – tankus ir kompleksiškas.
1988 m. Gaja šeima išplėtė savo valdas, įsigydama 12 ha vynuogynų vienoje iš tinkamiausių Serralungos vietovių, kurią pavadino „Sperss“. Amfiteatro pavidalo 30 hektarų plotą sudaro labai kompaktiški molio ir kalkakmenio klinties klodai, orientuoti į pietus ir pietvakarius, vidutinis aukštis – 1210 pėdų virš jūros lygio. Čia augantys „Nebbiolo“ vynmedžiai yra maždaug 50 metų amžiaus.
Vynuogių sulčių fermentacijos ir maceracijos procesas truko 3 savaites nerūdijančio plieno talpose. Vėliau vynas buvo brandintas 12 mėnesių mažose ir 18 mėnesių didelėse ąžuolo statinėse.
Rūgšties kiekis - 6,02 g/l
Likutinis cukraus kiekis -1,38 g/l
Patiekti 16 - 18 °C temperatūros prie sodrių žvėrienos su miško grybais patiekalų, jautienos išpjovos kepsnio ar ryškių, ilgai brandintų kietųjų sūrių pagardintų trumais.
Very well integrated tannins that spread across the palate and give tension and form to the wine. Medium to full body. Chewy and juicy. Needs time to soften.
Gaja šeima, įsikūrė šiaurės vakarų Italijoje, Pjemonto regione XVII a. viduryje. Vyną Barbaresko apylinkėse gamina nuo 1859 metų. Keturios kartos atsidavimo darbui, tauraus siekio daryti aukščiausios kokybės vynus pavertė Gaja vardą itališko vyno meistriškumo sinonimu visame pasaulyje. Šiandien, penktoji karta – Gaia, Giovanni ir Rossana Gaja – tęsia šeimos tradicijas, vadovaudami šiai legendinei vyninei.
Šiuo metu Gaja Pjemonte gamina tiek klasikines ‘Nebbiolo‘ vynuogės išraiškas – barbareskus ir barolus, tiek novatoriškus „Langhe DOC“ raudonuosius ir baltuosius vynus iš tarptautinių vynuogių veislių. Šeimai taip pat priklauso du ūkiai Toskanoje: „Ca'Marcanda“ Bolgeryje, garsėjantis „supertoskanietiškais“ vynais, ir „Pieve S. Restituta“ Montalčino apylinkėse, gaminanti „Brunello di Montalcino“ vynus. Be to, bendras projektas su Alberto Graci Sicilijoje, Etnos ugnikalnio papėdėje, liudija šeimos nuolatinę inovacijų ir kokybės paiešką.
Gaja šeima tvirtai tiki, kad tikroji vyno dvasia ir kokybė gimsta pačiuose vynuogynuose. Todėl didžiausias dėmesys skiriamas vynuogynų priežiūrai: ieškoma klimato pokyčiams atsparių klonų, ribojamas derlingumas, tarp vynuogynų eilių auginamos kitos kultūros, praturtinančios dirvožemį ir padedančios išlaikyti drėgmę bei apsaugoti derlių nuo kaitros. Visiems ūkiams taikomi aukščiausi kokybės standartai: vynuogės auginamos tik šeimos vynuogynuose, laikantis ekologijos ir tvarumo principų, ypatingą dėmesį skiriant dirvožemio kokybei ir biologinei įvairovei.
Vyno stilius
Gaja vynai pasižymi elegancija, sudėtingumu ir puikiai atspindi savo kilmės regionų terroir'ą.
Prestižiniai vynuogynai
Gaja šeimai priklauso prestižiniai vynuogynai Pjemonto ir Toskanos regionuose:
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Gaja vynai pasižymi puikiu balansu, leidžiančiu mėgautis jais tiek jaunais, tiek brandžiais. Jie turi milžinišką potencialą bręsti ir tobulėti bėgant metams, atskleidžiant vis naujus charakterio niuansus.