Putojantis sausas
"Maždaug prieš 130 metų mūsų prosenelis Pau Batlle pajuto unikalų Xarel·lo vynų gyvybingumą. Po septyniasdešimties metų Josepas Lluísas ir Bartomeu Gramona patvirtino mūsų putojančių vynų, pagamintų iš šios veislės, ilgą brandumą potencialą.
Savo šeimoje mes visada tikėjome – priešingai nusistovėjusiai paradigmai, kad putojantys vynai iš Penedeso turi būti jauni – kad putojančių vynų puikumą vienodai suteikia mūsų kraštovaizdis – žemė, klimatas, žmogus – ir ilgas brandinimas.
Su iliuzija gilinti šį paradigmos poslinkį, 1999 m. Jaume ir Xavier Gramona ėmėsi idėjos ilginti brandinimą į iki tol nežinomų kraštutinumų. Taip gimė Enoteca Gramona – pirmasis putojantis vynas, kuriam lemta pranokti 10 metų anksčiau pasiektą Celler Batlle.
Gamindami Enoteca dar kartą patvirtinome savo mokymąsi: pailginus butelių poilsio laiką, vynas įgauna išraiškingumo ir išlaiko pagirtiną šviežumą, sukeldamas gilesnius ir sudėtingesnius pojūčius.
Šiandien galime nuolankiai pasakyti, kad Enoteca Gramona yra kelio, kurį daugiau nei prieš šimtmetį pradėjo mūsų prosenelis, kulminacija ir iki šiol geriausias mūsų vyndarių darbas."
Enoteca senėjimo ritmas paprastai viršija 12 metų, todėl siūloma mėgautis tais, kurie turi 14, 15,... ir iki 20 metų amžiaus. Kiekvienas butelis tarsi asmenybė, talpinanti savyje tvirtą charakterį bei išsilavinimą, kurį įgijo per 12 metų ilsėdamasis butelyje. Vyno grynumas ir gaivumas kontrastuoja su skrudintomis ir kreminėmis senėjimo natomis, todėl šis putojantis vynas yra kupinas spalvingų niuansų.
Patiekite 8-10 °C kaip aperityvą, su vėžiagyviais, lengvais užkandžiais, žuvimi.
Colour: bright golden. Nose: fine lees, dry nuts, fragrant herbs, complex. Palate: powerful, flavourful, good acidity, fine bead, fine bitter notes, long, creamy.
Gramona – tai viena prestižiškiausių ispaniškų putojančių vynų gamintojų, kuri daugiau nei šimtmetį puoselėja vynuogininkystės tradicijas Penedès regione, Katalonijoje. Šeimos vyninė išgarsėjo dėl savo įsipareigojimo kokybei, ekologijai ir ilgai brandinamų vynų filosofijos.
Ekologiški vynuogynai ir biodinaminė filosofija
Gramona vynuogynai yra auginami ekologiškai ir biodinamiškai, laikantis pagarbos gamtai principų. Šeimos požiūris į vynuogininkystę remiasi tikėjimu mėnulio ciklais ir visatos įtaka dirvožemiui bei vynmedžiams.
Istorija ir tradicija: nuo 1881 iki šiandien
1945 m. Bartomeu ir Josep Lluís Gramona pradėjo naują erą vyno gamyboje – jie buvo pirmieji, įtvirtinę ilgai brandintų putojančių vynų koncepciją Ispanijoje.
1951 m. sukurtas pirmasis Gramona III Lustros, išleistas 1961 m.
2021 m. pažymėtas 100 metų Gramona šeimos, kaip putojančio vyno gamintojų, ir 140 metų, kaip vynuogių augintojų, jubiliejus.
Šiandien Gramona istoriją tęsia jau penktoji ir šeštoji karta – Jaume, Roc ir Leonard Gramona, vadovaudamiesi tvarumo ir kokybės principais.
Tradicinis metodas ir išskirtinė kokybė
Gramona vynai gaminami tradiciniu metodu (Méthode Traditionnelle), identišku šampano gamybai, o jų brandinimo laikotarpis siekia nuo 18 mėnesių iki net 12 metų – daugiau nei dvigubai viršijantis standartinius Cava reikalavimus.
Kuo išsiskiria Gramona putojantys vynai?
Naudojamos ne tik tradicinės Cava vynuogės (Xarel·lo, Macabeo, Parellada), bet ir Chardonnay, kuri suteikia elegancijos ir tarptautinio stiliaus.
Skonis: juntami riešutų, šviežiai keptų kepinių ir autolizės (mielių skilimo) aromatai.
Natūraliai mažai cukraus, tačiau išlaikytas balansas ir subtili rūgštis.
Nauja kokybės karta: Corpinnat
Po ilgamečio siekio pagerinti Cava reputaciją, 2019 m. Gramona paliko oficialią DO Cava kilmės nuorodą ir tapo viena iš Corpinnat asociacijos steigėjų. Corpinnat reiškia „širdyje gimęs“ ir žymi aukščiausios kokybės putojančius vynus, gaminamus tik Penedès regione, laikantis griežtų ekologinės gamybos ir ilgalaikės brandos reikalavimų.