Baltasis sausas
It is the largest AOC which stretches out three villages: Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses and Ladoix-Serrigny, forming la Butte de Corton. The geological differences and the different exposures permit to produce rich and fat wines with mineral and crystalline overtones. There are two superposed limestone origins from the oxfordien period. The vine roots have to draw the essential elements which give the specific taste of this terroir. Our cuvée is vinified most of the time from a few small plots located in the three villages.
At their arrival in our cellar, the grapes are immediately and carefully pressed with a pneumatic press. 100% crushed grappes. The wine was aged for 18 months (whose 6 months in stainless steel tank). 100% oak barrels (whose 25% of new oak).
Wine of great finesse, its bouquet is complex: mineral fragrances, pear, spices. The attack is fresh and mineral on the palate, structured with a fine length in the mouth. A wine of great class to savor within a few years.
Serve at 12-14°C with foie gras, seafood such as lobster, crayfish, crab but also poultries and veal cooked in white sauce, blue cheeses.
Leflaive šeimos istorija Puligny Montrachet apylinkėse prasidėjo dar 1717 metais. 20 a pradžioje Joseph Leflaive tėvo įkurtoje Domaine Leflaive vyninėje ėmė aktyviai supirkinėti geriausius Chardonnay vynuogynus. Kiek vėliau Joseph sūnus Olivier bevadovaudamas Domaine Leflaive vyninei įkūrė Olivier-Leflaive ūkį, kuris jam leido dirbti ne tik su baltosiomis, bet ir raudonosiomis vynuogėmis iš už Puligny Montrachet ribų. Kuo daugiau pastangų Olivier dėjo į savo naująjį ūkį, tuo geriau jam sekėsi. Galop 1994 metais jis paliko Domaine Leflaive, kad galėtų pilnai susikoncentruoti savo asmeniname vyndarystės projekte. Itin reikšmingi Olivier-Leflaive ūkiui buvo 2010 metai, kuomet Olivier-Leflaive atsiemė savo vynuogynus, kuriuos 18-likai metų buvo išnuomavę Domaine Leflaive ūkiui. Šiuo metu Olivier-Leflaive valdo 15 hektarų Puligny, Chassagne ir Meursault apylinkėse. Visi ūkio baltieji vynai vinifikuojami ąžuolinėse statinėse. Olivier Leflaive gamindamas vyną vaikosi skonio taurumo ir elegancijos, o ne jėgos. Įdomu, kad net ir galėdamas ilgai bręsti rūsyje Olivier vynas vertinamas dėl savo ankstyvos ragavimo lango pradžios.