Raudonasis sausas
Vynas daromas iš atskiro Santa Spirito vynuogyno, augančio šiaurinėje Etnos ugnikalnio papėdėje 700/750mvjl, mikštame, vulkaninių pelenų turtingame dirvožemyje. Vynmedžių amžius 40-100 metų. Fermentacija vykdyta nuolat palaikant 28-30° C temperatūrą. Po savaiminės malolaktinės fermentacijos vynas 16-18 mėn. brandintas prancūziško ąžuolo stainėse ir didelėse ąžuolinėse talpose. Prieš išpilstant vynas dar 1 mėn. laikytas nerūdijančio plieno talpose.
Rubino spalvos vynas kvepia nokiomis vyšniomis, slyvomis, pipirais, bijūnais, eukaliptu. Švelnus, koncentruotas, aliejiškas, minerališko poskonio.
Tiekti 16- 18° C temperatūros prie troškintos kiaulienos, tuno kepsnio, pastos su mėsišku padažu, sūrių.
Tenuta delle Terre Nere – prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant šiaurinių Etnos ugnikalnio šlaitų, apie 600–1 000 m aukštyje, netoli Randazzo miestelio. Įkurta 2002 m. žinomo Italijos vyno ambasadoriaus Marco de Grazia, ji tapo viena pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurių filosofija paremta šio unikalaus terroir išraiška. Vulkaninės kilmės dirvožemiai, turtingi mineralais, suteikia vynams ypatingą charakterį, o ekologiška praktika bei kruopštus rankinis darbas užtikrina jų autentiškumą ir aukščiausią kokybę.
Tenuta delle Terre Nere vynai garsėja savo elegancija, subtilumu ir minerališkumu, dažnai vadinami Burgundiško stiliaus Sicilijos vynais.
Raudonieji vynai – gaminami daugiausia iš ‘Nerello Mascalese’ su nedidele ‘Nerello Cappuccio’ dalimi. Jie pasižymi išraiškingais raudonųjų vaisių aromatais, subtiliomis prieskonių ir žolelių natomis, švelniais taninais bei minerališku, ilgai išliekančiu poskoniu. Dažnai lyginami su ‘Pinot Noir’ dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Baltieji vynai – pagrįsti ‘Carricante’ vynuogėmis, jie išsiskiria gaivumu, citrusinių vaisių ir baltų gėlių natomis, elegantišku minerališkumu ir preciziška rūgštimi.
Vienas didžiausių vyninės išskirtinumų – „cru“ filosofija. Tenuta delle Terre Nere buvo viena pirmųjų Etnos regione, pradėjusių atskirai gaminti vynus iš pavienių vynuogynų. Kiekvienas jų turi savitą charakterį ir išraišką: Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kiti. Šie sklypai atspindi didžiulę Etnos dirvožemių įvairovę ir leidžia sukurti itin rafinuotus, kompleksiškus vynus.
Tenuta delle Terre Nere vynai brandinami naudojant subtilų ąžuolo statinių poveikį, kuris praturtina struktūrą, bet neužgožia terroir autentiškumo. Etna Rosso ir Etna Bianco skirti mėgautis jauni, kai ryškiausiai atsiskleidžia vaisiškumas ir gaiva. Tuo tarpu „cru“ raudonieji vynai pasižymi ilgu brandinimo potencialu – laikui bėgant jie tampa dar sudėtingesni, atskleisdami visą Etnos terroir gilumą ir rafinuotumą.