Raudonasis sausas
Šis vynas pagamintas iš senų vynmedžių (dauguma 60 - 90 metų senumo) uogų, rinktų išskirtiniuose La Horra ir La Aguilera ploteliuose, brandintas 21 mėnesį naujo prancūziško ąžuolo statinėse.
Vynas pasižymi intensyvia kvapų puokšte, kurioje skleidžiasi juodos nokios uogos prieskoniškame ąžuolo ir subtilaus minerališkumo fone. Burnoje vynas yra sodrus, kompleksiškas, koncentruotas, juntami galingi taninai ir ilgas, išraiškingas poskonis.
Tiekti 16°C, prie jautienos didkepsnių, ėrienos ir žvėrienos troškinių, kepsnių.
Powerful, concentrated yet silky and refined with exceptional complexity. Made from a single varietal of Tempranillo from vines of 60-90 years old. Aged for 21 months in new FR oak barrels. Deep ruby colour. Pronounced complex aroma of blackberries, toast, smoky black cherries, plum liqueur, tobacco, coffee, damp earth. Full body, concentrated and deep multilayered flavours mirroring aroma notes. At the same time velvety and elegant with rich and high tannic structure, everlasting smoky and spiced finish.
Įkūrimas ir vizija
Bodegas Aalto (oficialus pavadinimas — Aalto Bodegas y Viñedos) buvo įkurta 1999 metais garsenybių vyno pasaulyje — Mariano García, ilgą laiką dirbusio techniniu direktoriumi Vega Sicilia, ir Javier Zaccagnini, tuometinio Ribera del Duero apeliacijos direktoriumi. Jų tikslas – kurti vynus su aiškia individualybe, atspindinčią terroir įvairovę, ir suteikiant maksimalų sudėtingumą bei pusiausvyrą.
2006 m. prie projekto prisijungė Masaveu ir Nozaleda šeimos, turinčios plačią patirtį vyno gamybos pramonėje.
Vynai ir strategija
Bodegas Aalto valdo apie 130 ha senų (40–100 metų) „Tinto Fino“ (Tempranillo) vynuogynų, suskirstytų į daugiau nei 200 skirtingų augaviečių, esančių 9 savivaldybėse Ribera del Duero regione. Šios vietovės apima skirtingus dirvožemio tipus ir mikroklimato sąlygas, kas leidžia kurti sudėtingas, daugiaplanes vyno kompozicijas.
Vynuogės auginamos be herbicidų ar cheminių trąšų, laikantis griežtų kokybės standartų, o derlius yra mažas – tai leidžia pasiekti itin intensyvų skonį.
Vyninės pastatas ir gamybos filosofija
Pirmoji Bodegas Aalto gamybos vieta buvo nuomojama Roa mieste (nuo 1999 iki 2004 m.), o vėliau — Quintanilla de Arriba savivaldybėje pastatyta savo vyninė. Pirmoji statybos fazė baigta 2005 m., antroji – 2016 m. Architektūra – moderni, minimalistiška, harmoningai įsiliejusi į vietovę.
Į gamybos procesą įtraukta technologiškai pažangi fermentacija (nerūdijantis plienas, cementas, ąžuolas), bet kartu — didelis dėmesys vynuogių autentiškumui, minimali intervencija.
Pagrindiniai vynai
Bodegas Aalto gamina dviejų pagrindinių etikečių vynus:
Aalto – pagrindinė linija, vynas brandintas ąžuolo statinėse (apie 30–70 % naujos). Vynai kompleksiški, puikaus balanso.
Aalto PS (Pagos Seleccionados) – „flagiškas“ vynas, gaminamas tik iš geriausių atskirų vynuogynų kiekvienais metais. Brandinamas visiškai naujose prancūziško ąžuolo statinėse ir paprastai turi intensyvesnę struktūrą bei didelį brandinimo potencialą.
Pripažinimas ir įvertinimai
Aalto vyninė dažnai patenka tarp 100 geriausių pasaulio vyninių pagal kritikų Michel Bettane ir Thierry Desseauve vertinimus.
Kritikai, įskaitant Robert Parker ir Wine Spectator, nuolat vertina tiek Aalto, tiek Aalto PS etiketes aukštais balais (paprastai virš 90/100).