Baltasis sausas
Braida di Giacomo Bologna Timorasso Colli Tortonesi 2023 - subtilus ir preciziškas baltasis vynas iš Colli Tortonesi regiono (Pjemontas, Italija) – gaminamas 100 % iš Timorasso vynuogių veislės , kuri laikoma vienu iš regiono terroir emblemų. Vynas reprezentuoja vyndario Braida di Giacomo Bologna meistriškumą – tradicijų derinimą su šiuolaikine interpretacija. Vynas skirtas tiems, kurie ieško elegantiško, struktūriško baltojo, turinčio potencialo brandinimui.
Aromatas – gausus ir daugiasluoksnis: dominuoja baltieji persikai, geltonos slyvos, citrusinių vaisių žievelės, balti žiedai bei minerališkos natos, primenančios kalkakmenį ir lengvą mėnulio akmens gaivumą. Aromatinis profilis atskleidžia Timorasso vynuogių veislės savitumą: intensyvumas, tačiau ne agresija – elegantiškas, kviečiantis pažinti.
Burnoje vynas pasižymi grakščia struktūra, puikia pusiausvyra tarp rūgšties, vaisiškumo ir minerališkumo. Rūgštis – gaivi, suteikia dinamikos; tekstūra – vidutinio pilnumo, su subtilia šiluma ir švelniu poskoniu. Vaisių natos (persikai, geltonosios slyvos) derinasi su baltais žiedais ir šiek tiek džiovintos žolės užuomina. Poskonis – ilgas, minerališkas.
Vynuogės surenkamos rankomis. Žemas derlius dėl vyno koncentracijos. Vynuogės spaudžiamas švelniai („gentle pressing“), sultys fermentuotos kontroliuojamoje temperatūroje. Brandinamas ~12 mėnesių betono ar neutraliose medienos rezervuaruose (pvz., betono talpose su nuolatiniais „bâtonnage“ judesiais) – tai padeda išlaikyti veislės grynumą, išryškinti minerališkumą ir struktūrą. Tokiu būdu vynas įgauna brandumo, tačiau išlaiko vaisiškumą ir gyvybingumą – idealiai tinkamas tiek jaunas vartojimui, tiek laikymui.
Patiekti 10-12 °C temperatūros. Derinkite su lengvesnėmis žuvimis (pvz., kepta jūros lydeka), jūros gėrybėmis, baltos mėsos patiekalais – taip pat su brandžiais švelniaisiais sūriais (pvz., Comté, Pecorino). Dėl vidutinės struktūros ir gero rūgšties balanso, vynas gali būti puikus aperityvas.
Braida vyninės istorija prasidėjo nuo Giacomo Bologna, nuo mažens draugų vadinto pravarde „Braida“. Užaugęs Monferrato regione, jis siekė iš tėvo auginamų ‘Barbera’ vynmedžių sukurti vyną, galintį konkuruoti su pasauliniais pavyzdžiais. Siekdamas žinių, Giacomo keliavo į garsiausius Prancūzijos vynuogynus ir pastebėjo, kad Monferrato klimatas bei reljefas yra panašūs į Burgundijos, o vietines ‘Barbera’ jis pradėjo lyginti su ‘Pinot Noir’.
1961 m. pasirodė pirmasis vynas su Braida pavadinimu – tradicinė, šiek tiek putojanti barbera „La Monella“. Vėliau Giacomo revoliucionavo ‘Barbera’ stilių, pirmasis regione pritaikydamas mažas prancūziško ąžuolo statines brandinimui. 8-ajame dešimtmetyje gimė trys legendinės atskirų vynuogynų barberos: Bricco dell’Uccellone, Bricco della Bigota ir Ai Suma – vynai, atskleidę pasauliui aukščiausios klasės ‘Barbera’ potencialą.
Šiandien vyninę valdo Giacomo našlė Anna bei vaikai Giuseppe ir Raffaella, tęsdami tėvo viziją ir toliau garsindami Monferrato vardo.
Vyno stilius
Braida vynai išsiskiria intensyvumu, aromatų turtingumu ir elegantišku balansu. Jie kuriami taip, kad atskleistų ‘Barbera’ veislės vaisiškumą, struktūrą ir ilgaamžiškumą.
Prestižiniai vynuogynai
Braida vynuogynai įsikūrę Monferrato regione, Pjemonte, kur klimatas ir dirvožemis suteikia ‘Barbera’ unikalų charakterį.
Kiekvienas sklypas prižiūrimas itin kruopščiai, o derliaus kiekiai ribojami siekiant maksimalios kokybės.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Braida buvo pirmoji Pjemonto vyninė, pritaikiusi mažas prancūziško ąžuolo statines (‘barriques’) ‘Barbera’ brandinimui. Tai suteikė vynams sodrumo, struktūros ir rafinuotumo. Brandinimo trukmė ir statinių amžius priklauso nuo vyno stiliaus: nuo vaisiškų, greičiau geriamų barberų iki galingų cuvée, kurios gali bręsti 15–20 metų.
Dauguma Braida vynų puikiai atsiskleidžia tiek jauni, tiek brandūs, o geriausi pavyzdžiai – tai tikras ‘Barbera’ ilgaamžiškumo įrodymas.