Vilnius

  • Stumbrų g. 15, Vilnius
  • +370 5 213 8431
  • stumbrai@vynoklubas.lt
  • I-V 10:00 - 20:00 VI 10:00 - 18:00
  • Rodyti žemėlapyje

Klaipėda

  • Liepų g. 20, Klaipėda
  • +37046219675
  • klaipeda@vynoklubas.lt
  • I-V 11:00 - 19:00 VI 11:00 - 17:00
  • Rodyti žemėlapyje

Raudonasis sausas

Chateau Haut-Brion Pessac-Leognan 1er Grand Cru Classe 2016

899,00

Aprašymas

Ikoninis vyndarys ir jo vynas. Vienintelis ne Médoco vynas, 1855 m. pelnęs 1er Grand Cru Classé statusą. Tai ūkis, kuris sugeba sujungti Gravo žvirgždo minerališkumą, aristokratišką ‘Cabernet Sauvignon’ struktūrą ir ‘Merlot’ šilkinę eleganciją į vieną harmoningą, nepaprastai kilnią išraišką. 2016-ieji buvo vieni geriausių dešimtmečio metų. Šaltas pradinis sezonas ir šilta, ilga vasara sukūrė vynus, kurie derina retą gylio ir gaivos pusiausvyrą.

Aromatas atveria klasikinį Haut-Brion pasaulį: juodieji serbentai, mėlynės, slyvos, grafitas, tabako lapai, kedras, subtilus dūmo atspalvis, žemės tonai ir švelnus prieskoniškumas. Ilgainiui taurėje atsiranda trumų, kakavos, pipirų, žolelių niuansų.

Burnoje vynas tirštas, bet grakštus. Jo tekstūra aksominė, taninai šilkiniai ir nugludinti, suteikiantys vynui klasikinę Pessac struktūrą. Rūgštis tiksli, gyva, o skonis sluoksniuotas: tamsios uogos, kedras, grafitas, dūmas, subtili saldymedžio linija ir minerališka žvirgždo įtampa. Poskonis nepaprastai ilgas, gilus, švarus, su švelniu žolelių ir prieskonių aidu.

Haut-Brion išskirtinumą formuoja žvirgždo, smėlio ir molio derinys – vienas unikaliausių visame Bordo. Šis terroir suteikia vynui mineralinį stuburą, subtilų dūmo akcentą ir aristokratišką struktūrą, kuri iš karto atpažįstama akliesiems degustatoriams. Čia ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’ ir ‘Cabernet Franc’ pasiekia skaidrų, rafinuotą balansą, kurio neįmanoma atkartoti kitur.

Derlius renkamas rankomis, kiekviena vynuogė kruopščiai rūšiuojama. Fermentacija vyksta mažose talpose, leidžiančiose tiksliai suvaldyti ekstrakciją. Brandinimas trunka 16–20 mėn. prancūziško ąžuolo statinėse (apie 50–60 % naujo ąžuolo), suteikiant subtilios prabangos, bet neužgožiant vaisiaus išraiškos.

Patiekimas

Tiekti 17–18 °C, puikiai dera su kepta antiena, jautienos nugarine su juodųjų pipirų padažu ir trumų risotto.

Apie gamintoją

Vienas seniausių ir garsiausių Bordo ūkių Chateau Haut Brion buvo vienintelis ne Medoko gamintojas įtrauktas į garsiąją 1855 metų Medoko klasifikaciją. Aukščiausios Premier Grand Cru Classe kategorijos ūkis yra įsikūręs Pessac-Leognan apeliacijoje ir jam priklauso 48 ha vynuogynų, apsodintų Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ir Petit Verdot vynuogėmis. Vidutinis vynuogių amžius 36 metai, tačiau kai kuriuose ploteliuose jis siekia net 90 metų. Vyninei taip pat priklauso nedidelis plotelis vynuogyno apsodinto baltosiomis vynuogėmis, tačiau iš jų vyno pagaminama itin mažai. Vienas geriausių raudonųjų Bordo vynų Chateau Haut Brion po fermentacijos dažniausiai apie 24 mėnesius brandinamas beveik vien naujose prancūziško ąžuolo statinėse. Šis vynas pasižymi unikaliu žemišku dervos, odos, dūmo, trumų, juodųjų serbentų ir prieskonių aromatu. Visada itin puikaus balanso vynai yra ypač ilgaamžiai, galintys butelyje bręsti 50 ir daugiau metų.

Chateau Haut Brion

Chateau Haut Brion

Prancūzija Visos gamintojo prekės

Jums galėtų patikti