Baltasis sausas
Ieškantiems „Meursault“ elegancijos viršūnės, „François Mikulski Meursault 1er Cru Charmes AOC 2023“ bus tikras atradimas. Šis „Premier Cru“ vynas siūlo retą galimybę patirti išties ikoniško vynuogyno galią, meistriškai išreikštą vieno gerbiamiausių Burgundijos meistrų.
Šis išskirtinis „Meursault 1er Cru Charmes“ džiugina savo aromatu, pasižyminčiu rafinuotu, net įžūliai gaiviu charakteriu. Migdolų ir migdolų pieno aromatai persipina su tobulais riešutų ir karamelizuotų kriaušių akcentais. Tobulai prinokusių baltųjų persikų natos užbaigia šią kerinčią kvapų puokštę.
Burnoje vynas yra sodrus, pasižymintis prinokusių vaisių skoniu. Sodrios sultys padeda atsiskleisti aliejiškai vyno tekstūrai. Čia taip pat juntami graikinių, lazdyno ir sezamų akcentai. Sodrus kriaušių minkštimas subtiliai pabrėžiamas stambiai maltų juodųjų pipirų prisilietimu suponuojančiu ilgą poskonį.
Pagamintas iš 100 % ‘Chardonnay’ vynmedžių, kurių vidutinis amžius siekia 50 metų, šis vynas liudija turtingą vynuogyno paveldą. Vynmedžiai auginami naudojant nesertifikuotus ekologinius metodus, leidžiančius atsiskleisti unikaliam terroir charakteriui. Podirvis susideda iš uolienų plokščių pagrindo, suteikiančio idealią bazę šioms išskirtinėms ‘Chardonnay’ vynuogėms.
20 % vyno brandinama naujose statinėse, o likusi dalis – statinėse, kuriose jau buvo laikomas vynas.
Tiekti 11-13°C prie vištienos su grietinėlės padažu, Epoisse sūrių arba Cezario salotų.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.