Populiariausias Prancūzijos vynas
Paskelbta: 2022-07-01
Prancūzijos Respublikai kiek daugiau nei du šimtai metų, tačiau vyndarystės tradicijai – jau per 2000. Per tą laiką pasiektas beveik idealus būvis: kiekvienas regionas atsirinko sau tinkamiausias vynuogių veislės, atrastos geriausios jų auginimo vietos ir pritaikyti geriausi gamybos metodai. Prancūzijos vynas kitų šalių vyndariams buvo ir tebėra sektinas pavyzdys, o vyno mėgėjui būtina paragauti bent 7 populiariausius Prancūzijos vynus.
Bordo yra didžiausias (118 000 ha) kokybiško vyno regionas pasaulyje. Ir 92 proc. jame padaromo vyno – raudonasis. „Merlot“, „Cabernet Sauvignon“ ir „Cabernet Franc“ mišiniai su nedidele kitų veislių dalimi. Jei tik geresnis – būtinai brandintas nedidelėse ąžuolo statinaitėse. Taurus, tankių, gana gausių aksominių taninų, ilgaamžis. Jei tik yra galimybė, verta atsikimšti bent 5–7 metus išlaikytą butelį. Žvėrienos, laukinės paukštienos, ėrienos, jautienos partneris. Geriausi vynai retai parduodami kaip „Bordeaux AOC“. Verčiau ieškoti šių AOC: Margaux, Pauillac, Haut Medoc, Pessac Leognan, Saint Emilion, Pomerol, Lalande Pomerol.
Jei reiktų rekomenduoti vieną tipiškiausią regiono vyną, tai būtų Château Soleil 2015.
Įdomu: baltasis bordo (‘Sauvignon Blanc’ ir ‘Semillon’ mišinys, brandintas ąžuolo statinėse) yra gera ir pigesnė baltosios burgundijos alternatyva. Siūlome „Graves AOC“ arba „Pessac Leognan AOC“.
Burgundijaketuriskart mažesnė už Bordo, tačiau vynas nė kiek ne prastesnis ir tikrai vidutiniškai brangesnis. Būtų neteisinga išskirti tik baltąjį arba tik raudonąjį Burgundijos vyną, nes abu vienodai puikūs. ‘Chardonnay‘ ir ‘Pinot Noir’ čia karaliauja 800 metų. Per tą laiką vienuoliai, o po 1789 m. revoliucijos paprasti vyndariai išskyrė šimtus vynuogynų(climat), kurių kiekvieno vyno skonis skiriasi. Todėl vos 30 000 ha plote yra 22 proc. visų Prancūzijos apeliacijų. Geriausi vynuogynai vadinami Grand Cru, kiek mažiau monumentalūs – Premier Cru. Taigi vyno kokybė gana gerai atsispindi ir etiketėje. Norint pajusti, kaip maloniai dera raudonojo vyno šilkinė tekstūra ir tvirta rūgštis, būtina bent keletą metų pabrandinti. Branda nekenkia ir baltajam. Abu geriame iš plačių, didelių, didžiausių krištolo taurių.
Jei reiktų rekomenduoti vieną tipiškiausią raudonąjį regiono vyną, tai būtų Michel Gros Fontaine St Martin Monopole Hautes Cotes de Nuits Rouge AOC 2017.
Įdomu: Burgundijoje gana paplitusios (6 %) ir baltosios ‘Aligote’ vynuogės. Kai vyndariai vyną padaro iš seniausių vynuogynų derliaus, turime gana gerą alternatyvą „Chardonnay“, tačiau už mažesnę kainą.
Šampanėjekasmet padaroma apie 300–350 mlrd. butelių šampano, iš jų kiek daugiau nei 1 proc. atkeliauja į Lietuvą (2021 m. – 379 527 butelių, plg.: į Estiją – 423 414, į Latviją – 249 910, į Lenkiją – 624 884). Ne patys didžiausi skaičiai, ne kiekvienas geriame šampaną. Tačiau tie, kas pradeda, nebenori nė žiūrėti į kitus putojančius vynus. Nes šampanas labai gaivus, kalkingai minerališkas ir turi ryškiai išreikštą, bet elegantišką brandinimo su mielėmis aromatą, primenantį skrebutį. Geriausi šampanai dar ir puikiai bręsta. Lyginkite:
- istorinių gamintojų šampanus (Pol Roger, Roederer), kurie pagaminti iš visoje Šampanėje skintų vynuogių, su viename kaimelyje ar net viename vynuogyne surinkto derliaus buteliais (Eric Rodez, Egly Ouriet, Diebolt Vallois);
- šampaną tik iš baltųjų ‘Chardonnay’ (Blanc de Blancs) su tik raudonųjų ‘Meunier’, ‘Pinot Noir’ (Blanc de Noirs)
- Brut su Extra Brut, Brut Nature, Demi-Sec;
- skirtingų derliaus metų šampanus su tais, kurie padaryti vieno derliaus pagrindu, tačiau pridedant šiek tiek gretutinių derlių (Jacquesson 735, Roederer Collection 242).
Gerkite iš platesnių nei įprastos taurių.
Jei reiktų rekomenduoti vieną tipiškiausią regiono vyną tipiškiausiame butelyje, tai būtų šampanas Diebolt-Vallois Brut Prestige NV.
Įdomu: Šampanėje daromas ir neputojantis vynas. Tai gana retas raudonasis „Pinot Noir“, parduodamas Coteaux Champenois AOC apeliacijos vardu.
Pietų Rona ir Langedokas. Kartu sudėję Roną ir Langedoką gausime didžiausią Prancūzijos vyno regioną. Tačiau nėra sunku išskirti vieną stilių, kuris geriausiai atstovauja Prancūzijos pietus. Tai ‘Grenache’, ‘Mourvedre‘ ir ‘Syrah‘ mišinys: svarus ir vaisiškas, sultingas raudonasis vynas, gaminamas Cotes du Rhone, Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Languedoc AOC ir jo mažesnėse apeliacijose. Regionui būdingi dideli smiltainio rieduliai, nukloję laukus ir suteikiantys vynui papildomų alkoholio laipsnių bei minerališkumo. ‘Grenache’ – Ronos mišinio pagrindas – ne itin mėgsta ąžuolo statines, todėl šio regiono vynas patinka mėgstantiems minerališką, vaisišką vyną.
Jei reiktų rekomenduoti vieną tipiškiausią regiono vyną, tai būtų Chateau de Saint Cosme Gigondas AOP 2019.
Įdomu: Pietų Prancūzijoje daugelyje vietovių daromas saldusis, vos pastiprintas vynas iš ‘Muscat’ vynuogių. Daugelyje Prancūzijos restoranų būtent jis atstovauja saldiesiems vynams, nes dera ir su foie gras, ir su sūriais, ir su desertais.
Provansasyra pasaulio rožinio vyno centras. Rožinio vyno mada iš čia paplito po pasaulį. Prancūzijoje apie 27 proc. išgeriamo vyno – rožinis. Mums dar yra kur vytis – Lietuvoje išgeriamo rožinio vyno dalis per dešimtmetį beveik padvigubėjo, bet 10 proc. dar nepasiekėme. Rožinis vynas gali būti lengvas, labai šviesios spalvos, kvapnus, neįpareigojantis. Bet čia, kaip ir Bordo, egzistuoja ir Cru Classe vyninės, kurių vynas intensyvesnis, taurintas didelėse ąžuolo statinėse, ryškiai minerališkas. Tiek pirmasis, tiek antrasis geriamas atvėsintas. Geriausiai tinka su salotomis, šaltais užkandžiais arba vėžiagyviais.
Jei reiktų rekomenduoti vieną tipiškiausią regiono vyną, tai būtų Chateau Saint Maur L'Excellence Rose Cru Classe Cotes de Provence AOP 2020.
Įdomu: baltojo ir raudonojo vyno Provanse padaroma labai mažai. Paieškokite raudonojo, kuriame dominuoja taniniškos, sodrios ‘Mourvedre’. Sakoma, kad brandinamas šis vynas įgauna šokolado natų ir gerai dera su antiena, kimšta apelsinais.
Luaragarsėja gaiviu baltuoju vynu. Kad ir iš ko jis būtų pagamintas – kvapniųjų ‘Sauvignon Blanc’, neutralių ‘Muscadet’ ar retai Lietuvoje parduodamuose vynuose aptinkamų ‘Chenin Blanc‘, – tai visada gaivus, vaisiškas ir minerališkas vynas. Vasarą nepamainomas. Bet geriamas visus metus:
- su austrėmis klasikinis derinys „Muscadet“;
- su ožkos pieno sūriu klasikinis derinys „Sancere“ arba „Puilly Fume“;
- su baltomis gėlųjų vandenų žuvimimis klasikinis derinys „Chenin Blanc“.
Jei reiktų rekomenduoti tipiškiausią regiono vyną, tai būtų Domaine Chatelain Pouilly Fume les Chailloux Silex AOC 2019.
Įdomu: bene pikantiškiausias raudonasis vynas Prancūzijoje daromas būten Luaroje – Žanos d‘Arc regėjimą apie kvietimą gelbėti tėvynę prisimenčio Chinono apylinkėse. ‘Cabernet Franc‘ vynuogės čia vargiai sunoksta, todėl vynas dvelkia paprikomis, daržovėmis, labai greitai virstančiomis subtilia ferma. Po „Pinot Noir“ (Burgundija, Elzasas, Luara), „Poulsard“ (Jura) ir „Gamay“ (Beaujolais) tai vienas lengviausių Prancūzijos raudonųjų vynų.
Elzasas yra Vokietijos pasienyje, Prancūzijos šiaurės rytuose. Taigi, teoriškai vėsų regioną nuo debesų ir lietaus saugo seni, neaukšti, bet vyndariams labai naudingi Vogėzų kalnai. Nauda ne tik dėl užuovėjos: nudūlėję kalnai atveria labai senų ir labai įvairių uolienų sluoksnius – nuo granito iki molio ir kalkakmenio. 51 geriausias ant Vogėzų šlaitų esantis vynuogynas tituluojamas „Alcase Grand Cru AOC“. ‘Riesling’, ‘Muscat’, ‘Pinot Gris’, ‘Gewurztraminer’ – dažniausiai auginamos vynuogės Grand Cru vynuogynuose. Neretai jų vynas ne itin sausas, bet turi prieskoniškumo iš dirvožemio – taip susiformuoja stilius, kuriam nėra alternatyvių pasaulyje, kuris dera ir su troškintais raugintais kopūstais bei kiauliena, ir su Azijos virtuvių patiekalais, ir su desertais. Nes dalis vynų yra vėlyvojo skynimo (vendange tardive) ar iš kilniojo pelėsio paveiktų uogų (sellection des grains nobles), t. y. saldūs.
Jei reiktų rekomenduoti vieną tipiškiausią regiono vyną, tai būtų Bott-Geyl Pinot Gris Les Elements Alsace AOC 2017.
Įdomu: net ir konservatyviame Elzase yra žmonių, kurie linkę pasodinti kokią regione valdžios nerekomenduojamą veislę ir praranda galimybę minėti etiketėje „Alsace AOP“, ir gamina r vyną, su užrašu etiketėje „Vin de France“, kuris geresnis už daugumą regiono „Grand Cru“.
Arūnas Starkus
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 1,5 L
Baltasis sausas
Bott - Geyl Pinot Gris Les Elements Alsace AOC 2017
- Prancūzija
- Elzasas/Alsace AOC
-
- Pinot Gris - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 13,5 %